Näin vähennät silmien rasitusta


Nykypäivänä vietämme päivittäin useita tunteja näyttöjä tuijottaen, mikä on todella rasittavaa silmille. Sisäänrakennetulla suojalla varustetut erikoislinssit ja helppo 20-20-20-sääntö voivat vähentää silmien rasitusta.

Tietokoneet, tabletit ja matkapuhelimet vievät yhä suuremman osan ajastamme. Kun emme työskentele tietokoneella, käytämme sosiaalista mediaa tabletilla tai puhelimella. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan yhdysvaltalaiset viettävät digitaalisen näytön ääressä keskimäärin kahdeksan tuntia päivässä, vuosina 1980–2000 syntyneet jopa kymmenen.* 

Näyttöväsymys 

Näyttöjen käyttö vaikuttaa silmiimme monin tavoin. Muuttumaton etäisyys väsyttää silmien lihaksia samalla tavalla kuin suoraksi ojennettu käsivarsi väsyisi, jos se pitelisi maitopurkkia useiden tuntien ajan. Keskittyessämme räpytämme silmiämme aivan liian harvoin.

– Tavallisesti räpytämme silmiämme 15 kertaa puolessa minuutissa, mutta istuessamme keskittyneenä näytön ääressä räpytämme samassa ajassa vain kerran tai pari, kertoo Isabel Helander, Ruotsin Synsamin optiikan vastuuhenkilö ja Synsamin silmäterveysprojektin vastuuhenkilö.

– Silmien räpytys on peritty luolamieskauden esivanhemmiltamme. Kun he keskittyivät havaitsemaan vaaroja etäältä, kehon adrenaliinipitoisuus nousi ja räpytykset vähenivät. Me toimimme samoin keskittyessämme. Erona on vain se, että katsomme lähemmäs ja huomattavasti pidemmän ajan.

Yhä useampi on likinäköinen

Näytön ääressä vietetty aika voi vaikuttaa silmien terveyteen pitkällä aikavälillä. Likinäköisyyden riski kasvaa, koska ulkoilu ja muu toiminta korvataan näyttöä katselemalla.

– Vuoteen 2050 mennessä maapallon väestöstä puolet on arvioiden mukaan likinäköisiä. Se on huolestuttavaa, koska likinäköisyys lisää verkkokalvosairauksien riskiä, sanoo Håkan Broman, Synsam Groupin kliinisten tuotteiden ja palveluiden vastuuhenkilö Pohjoismaissa.

Hyvä ja huono valo 

Näyttöjen lyhytaaltoisella sinisellä valolla on sekä hyviä että huonoja vaikutuksia. Siniturkoosi valo vaikuttaa elimistön hormoneihin ja piristää, mikä voi olla hyvä asia.

On tärkeää muistaa, että taivaalta tuleva valo vaikuttaa myös pilvisenä päivänä biologiseen rytmiimme merkittävästi enemmän kuin näytöstä tuleva valo. Sininen valo voi kuitenkin vaikeuttaa nukahtamista, jos katselemme kännykkää sängyssä ennen nukkumaanmenoa ja jos night mode -suodatin ei ole käytössä.

– Epäterveellinen siniviolettivalo voi aiheuttaa ikämuutoksia silmässä samalla tavalla kuin auringosta tuleva haitallinen ultraviolettivalo, Broman kertoo.

Silmälasit sisäänrakennetulla suojalla

Kuinka voimme suojata silmämme digitaalisessa arjessamme?

– Ensin kannattaa käydä näöntarkistuksessa ja kokeilla silmälaseja. Saatavana on näytön katseluun sopivia erikoislinssejä, jotka suodattavat sinivioletin valon pois. Ne sopivat myös ihmisille, joilla ei ole näössä vikaa. Toivomme, että tämän tyyppiset linssit tulevat vakiokäyttöön kaikkiin nuoremman sukupolven käyttäjien silmälaseihin, Broman toteaa.

Saatavana on myös erityisesti digitaalista elämää varten kehitettyjä piilolinssejä.

Helander ohjeistaa hyödyntämään 20-20-20-sääntöä, jonka mukaan näytön katselusta pidetään tauko 20 minuutin välein ja katsotaan 20 sekunnin ajan 20 metrin päässä olevaa kohdetta.

– Tauko stimuloi rauhasia, jotka voitelevat silmiä siten, etteivät ne kuivu ja väsy. Jos silmät ovat erityisen kuivat, silmätipat voivat auttaa.

(*= 8.2.2018 päivätyn Adoben lehdistötiedotteen mukaan.)

 

Vinkkejä näyttöpäätetyöskentelyyn

  • Hanki silmälasit, jotka suodattavat haitallisen siniviolettivalon pois. Essilorin Eye Protect System on sisäänrakennettu suoja ilman sivuvaikutuksia. 
  • Räpyttele usein. 
  • Pidä 20 sekunnin tauko 20 minuutin välein ja kohdista katseesi johonkin 20 metrin päässä olevaan kohteeseen.
  • Sijoita näyttö siten, ettei ikkunasta tai valaistuksesta aiheudu heijastuksia. 
  • Pidä näyttö noin 50–70 senttimetrin etäisyydellä.
  • Suurenna tekstin kokoa näytössä. 
  • Laske näyttöä siten, että voit laskea katseesi ja pitää silmiä osittain kiinni. Silloin silmät eivät altistu hapelle yhtä paljon kuin muulloin ja pysyvät kosteina.