kaukonäköisyys

Kaukonäköisyys eli hyperopia

Kaukotaitteisuus eli kaukonäköisyys on yleinen taittovirhe. Siitä kärsivä näkee hyvin kauas, mutta huonosti lähelle.

Kaukonäköisyys on yleinen vaiva

Lääketieteessä kaukonäköisyyttä kutsutaan hyperopiaksi, ja se on likinäköisyyden vastakohta. Kaukonäköisyydesstä kärsivä henkilö tarvitsee silmälaseihinsa tai piilolinsseihinsä plusvoimakkuudet. Kaukonäköisyyden oireita ovat päänsärky ja silmänympärysten väsyminen, sillä silmiä joutuu pinnistämään lähelle katsottaessa.

Kaukonäköisyys tarkoittaa sitä, että silmämuna on liian lyhyt. Tällöin valo silmän sisällä ei taitu verkkokalvolle, vaan sen taakse. Lähellä sijaitsevat kohteet näyttävät siksi epätarkoilta.

Mistä kaukonäköisyys johtuu?

Kaukonäköisyydessä silmämuna on liian lyhyt tai sarveiskalvo ei ole riittävän kaareva, minkä vuoksi silmä taittaa valoa väärin. Tällöin mykiön taittovoima on liian heikko silmän pituuteen nähden. Kaukonäköisyys on hyvin todennäköisesti periytyvää.

Kaukonäköisyys voi olla myös ikänäköä eli presbyopiaa. Ikänäkö tarkoittaa mykiön jäykistymistä iän myötä, jolloin mykiö ei enää pysty tarkentamaan lähellä sijaitseviin kohteisiin. Kaukonäköisyydestä kärsivät henkilöt saavat siksi ensimmäiset lukulasinsa muita aikaisemmin.

Kaukonäköisyyden oireet

Jotta verkkokalvolle muodostuisi terävä kuva, silmän lihasten täytyy mukautua eli akkommodoitua. Tämä voi johtaa erilaisiin oireisiin, joita ei välttämättä osaa yhdistää näöstä johtuviksi. Kaukonäköisyydestä kärsivillä henkilöillä silmät väsyvät etenkin pitkäaikaisessa ja intensiivisessä lähityöskentelyssä esimerkiksi silloin, kun henkilö on pitkään tietokoneen ääressä.

Jotta silmä näkisi kaukana sijaitsevat kohteet tarkasti, sen on mukauduttava, ja kun katsoo sen jälkeen lähelle, jo entuudestaan väsyneet silmälihakset ovat vaarassa rasittua lisää. Tämä voi johtaa särkyyn silmänympärysten alueella sekä silmien väsymiseen, punoittamiseen ja kiristämiseen. Oireet saattavat haitata lähityöskentelyä jo alle 30-vuotiailla.

Miten kaukonäköisyys korjataan?

Kaukonäköisyys voidaan korjata silmälaseilla, niin sanotuilla pluslinsseillä. Ne ovat ohuemmat reunoilta kuin keskeltä. Silmälaseihin tarvitaan siis plusvoimakkuudet. Myös piilolinssien ystäville löytyy linssejä plusvoimakkuuksilla kaukonäköisyyden korjaamiseksi.

Voiko kaukonäköisyys hävitä iän myötä? 

Pienet ja esikouluikäiset lapset kärsivät useammin kaukonäköisyydestä, mutta tilanne voi korjautua itsestään silmän kasvaessa. On tärkeää tarkkailla lapsen näköä, jottei kaukonäköisyys vaikuttaisi lapsen näkökykyyn. Vaikuttaako siltä, ettei lapsi ole kiinnostunut lähellä sijaitsevista kohteista? Tämä voi olla merkki siitä, että lapsen on vaikea nähdä niitä tarkasti. Lapsilla korjaamaton kaukonäköisyys voi johtaa karsastukseen.

Tarkastuta näkösi optikolla

Optikon suorittamassa näöntarkastuksessa selvitetään, kärsitkö kaukonäköisyydestä ja tarvitsetko silmälasit tai piilolinssit nähdäksesi paremmin. Voit varata ajan näöntarkastukseen täältä.

Ota yhteyttä

Ota meihin yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää

näöntarkastus

Huolehdimme silmistäsi

silmälasit

Autamme sinua löytämään tarpeisiisi sopivat silmälasit