Tästä tiedät, että tarvitset lukulasit


Joudutko siristämään silmiäsi ja loppuuko käsivarsien pituus kesken?  Onko sinun vaikea lukea tekstiviestejä tai pakkausetikettejä? Jos teksti vaikuttaa muuttuneen yhtäkkiä pieneksi, älä huoli, sillä et ole yksin. Tosiasia on, että useimmat yli 45-vuotiaat kärsivät ikänäöstä eli presbyopiasta ja voivat tarvita lukulasit.

Tästä tiedät tarvitsevasi lukulasit

Näkö muuttuu 40. ikävuodesta alkaen

Oletko ehkä saanut päähäsi, että silmälasit saavat sinut näyttämään vanhalta? Vai vältteletkö optikolle menoa pelkästä turhamaisuudesta tai kenties pelosta? Ehkä olet yksi niistä, jotka ajattelevat vaivan menevän ohi itsestään? Useimmat alkavat huomata muutoksia näössään 40 vuotta täytettyään. Onneksi näköongelmiin on olemassa ratkaisuja. Monesti helpotusta tuovat lukulasit.

Ikänäkö tai täsmällisemmin presbyopia on yksi ikääntymisen merkki. Ikänäkö voi tulla, vaikka käyttäisi silmälaseja jo entuudestaan.

– Monet luulevat saaneensa silmäsairauden ja hakeutuvat lääkäriin, Synsamin optikko Håkan Broman sanoo. Useimmiten kuitenkin optikon näöntarkastus riittää ratkaisun löytämiseen. Kyseeseen voivat tulla esimerkiksi lukulasit tai moniteholasit tai -piilolinssit.

Ikänäön aiheuttajat

Mistä ikänäkö sitten johtuu? Silmän linssi eli mykiö on kuin kapseli, ja kun silmän solut ikääntyvät, ne eivät pääse enää poistumaan kapselista. Siksi mykiö vähitellen jäykistyy ja menettää kirkkauttaan. 40.–45. ikävuoteen mennessä mykiö on niin jäykkä, ettei se enää mukaudu riittävän joustavasti.

– Yksinkertaisesti sanottuna silmä ei pysty enää vaihtelemaan lähelle ja kauas katsomisen välillä. Silmä yrittää mukautua, mutta mitään ei tapahdu, Broman toteaa.

Ei ole tavatonta, että ikänäöstä kärsivät kokeilevat lähimarketin lukulaseja päästäkseen eroon näkövaivoistaan. Monesti ne auttavat kuitenkin vain väliaikaisesti eivätkä poista päänsärkyä ja muita oireita. Usein oikeaan ja vasempaan linssiin tarvitaan eri voimakkuudet, minkä vuoksi on äärimmäisen tärkeää, että silmälasit optimoidaan juuri asiakkaan silmiin sopiviksi.

Readers-lukulasit

Monet kuvittelevat myös, että lukulaseista on saatavilla vain yksi, tylsältä näyttävä malli. Nykyajan lukulaseja on kuitenkin saatavilla useissa eri malleissa ja materiaaleissa, joten jokainen löytää varmasti mieleisensä. Synsamin valikoimasta löydät luonnollisesti lukulaseja niin naisille kuin miehille. Tutustu laadukkaisiin Readers-lukulaseihimme – tarjoamme sinulle paljousalennuksen ja ilmaisen toimituksen!