Päänsärky voi johtua näköongelmista


Kärsitkö päänsärystä ja väsymyksestä, ja onko sinulla raskas tunne päässä? Entä kuuluvatko oireisiin särky otsan läheisyydessä, silmämigreeni, kaksoiskuvat ja keskittymisvaikeudet? Särkylääkkeen ottamisen sijaan sinun kannattaa mahdollisesti harkita silmälasien hankkimista.

Päänsärky voi johtua näköongelmista

Päänsärky on yleinen vaiva ja voi johtua useista eri syistä. Näkövirheet ovat yksi tavallisista päänsäryn aiheuttajista. Jos niitä ei korjata, silmät rasittuvat ja aiheutuu päänsärkyä.

Kaukotaitteisuus ja päänsärky

Kaukotaitteisuus eli hyperopia tarkoittaa sitä, että katsetta on vaikea tarkentaa lähellä sijaitseviin kohteisiin. Jos kärsit tietämättäsi kaukotaitteisuudesta, päätäsi voi särkeä usein, kun olet lukenut tai ollut pitkään tietokoneen ääressä. Joissakin harvinaisemmissa tapauksissa päänsärky voi johtua karsastamisesta.

Mistä tietää, johtuuko päänsärky näöstä?

– Jos päänsärky hiipii usein päivän aikana ja sijoittuu otsan alueelle, syy on melko suurella todennäköisyydellä silmien rasitus ja saatat tarvita silmälasit, sanoo Synsamin kliininen asiantuntija Håkan Broman.

Jos päänsärkyä puolestaan ilmenee heti aamulla herätessä, kun silmät ovat saaneet levätä, tai jos päänsärky sijoittuu keskelle päätä tai takaraivon alueelle, on mahdollisesti syytä hakeutua lääkäriin, hän toteaa.

Näöntarkastus voi auttaa 

Kokonaisvaltaisen näöntarkastuksen avulla optikko määrittelee tarvitsemasi silmälasit, jotka voivat poistaa päänsäryn ja sumean näön kaltaiset oireet.

– Kun näkövirhe korjataan silmälaseilla, kaikki siihen liittyvät vaivat voivat kadota, Broman sanoo.

Silmämigreenin oireet 

Monet kärsivät myös silmämigreenistä, jonka oireita ovat näkökentän väreily ja joskus jopa näön sumeneminen. Oireet voivat kestää muutamasta minuutista tuntiin, ja niitä voi seurata päänsärky.

Paitsi stressi ja hormonaaliset muutokset myös esimerkiksi säävaihtelut ja unenpuute voivat laukaista silmämigreenin. Sitä pidetään vaarattomana mutta joskin epämiellyttävänä vaivana, joka ei kuitenkaan vaikuta näköön pidemmällä aikavälillä.

Huolehdimme silmistäsi

Synsam Lifestyle -sopimukseen kuuluvat vuosittaiset näöntarkastukset ja aina ilmaiset käynnit, jos sinulla on esimerkiksi ongelmia tai jotakin kysyttävää.

Lue lisää