Mitä optikon suorittamassa näöntutkimuksessa oikeastaan tapahtuu? Mistä tietää, milloin näkö on syytä tarkistuttaa? Ja kuinka kauan näöntarkastus kestää? Mikä on näöntutkimuksen hinta?
Näkö on aina hyvä tarkistuttaa, jos se vaikuttaa heikentyneen; esimerkiksi silloin, jos on vaikeuksia nähdä kauempana sijaitsevien kylttien tekstejä, jos kärsii usein päänsärystä tai jos silmiä tarvitsee siristellä puhelinta selatessa.
– Joskus taittovirheet voivat kehittyä huomaamatta melko hitaasti, ja lopulta heikentyneeseen näköön on jo tottunut. Siksi suosittelemme aina säännöllistä näöntarkastusta. Käydäänhän hammaslääkärissäkin säännöllisesti, Synsamin johtava optikko Jyri Vestervik sanoo.
varaa näöntarkastus→
Synsamilla 30 minuuttia kestävä tavallinen näöntutkimus alkaa jo myymälän puolella, jossa tehdään niin sanottu esitarkastus. Esitarkastuksessa näkövirheestä saadaan summittainen arvio.
– Asiakas katsoo laitteeseen, joka valaisee silmän ja analysoi, miten valo taittuu silmässä. Tämän pohjalta saadaan arvio taittovirheestä kaukonäön osalta, Vestervik selittää.
Sen jälkeen siirrytään tutkimushuoneeseen, ja asiakas pääsee istahtamaan tutkimustuoliin, joka on varustettu erilaisilla optikon mittauslaitteilla. Ennen laitteiden käytön aloittamista optikko kysyy joitakin lisätietoja. Mikä on terveydentilasi? Onko sinulla sairauksia, jotka pitäisi ottaa huomioon? Käytätkö lääkkeitä? Minkälaisia näkö- ja silmävaivoja sinulla on? Tiedot ovat tärkeitä, jotta optikko voi muodostaa kokonaiskuvan ja auttaa sinua parhaalla mahdollisella tavalla.
Ennen kuin optikko aloittaa näöntarkastuksen, hän tekee muutamia testejä. Niiden avulla pyritään selvittämään esimerkiksi mahdollinen karsastus, verkkokalvon heijasteen laatu, silmän liikerajat sekä pupillireaktiot.
– Pupillien epänormaali reaktio voi olla merkki silmäsairaudesta, Vestervik sanoo.
Kun optikko on todennut silmien näyttävän hyviltä, asiakkaan kauko- ja lähinäkö tarkistetaan. Tällöin asiakas katsoo optikon mittauslaitteen läpi erilaisia digitaalisia näkötauluja ja kertoo, mitä kaikkea hän erottaa. Optikko mittaa asiakkaan silmien välisen etäisyyden ja asettaa tämän silmille laitteen, jonka avulla selvitetään asiakkaan tarvitsemat vahvuudet ja mahdolliset taittovirheet.
– Kun vahvuudet on saatu selville, siirrytään keskustelemaan asiakkaalle sopivasta ratkaisusta. Jos asiakas ei näe kunnolla, näöntutkimusta jatketaan. Jos esimerkiksi vanhempi henkilö ei näe kaikista pienintä kirjainriviä näkötaulussa, syyn selvittämistä jatketaan. Tällöin etsimme muun muassa merkkejä, jotka viittaavat harmaakaihiin. Jos uskomme löytäneemme sairauteen viittaavan muutoksen, ohjaamme asiakkaan eteenpäin, Vestervik selittää.
Kun näöntarkastus on suoritettu, optikko ja asiakas keskustelevat parhaiten sopivista ratkaisuista. Saatat tarvita esimerkiksi lukulasit, moniteholasit tai aurinkolasit vahvuuksilla. Jos tarvitset työskentelylasit, optikko huomioi tarpeesi ja etäisyyden, jolla työskentelet.
Sitten onkin aika kokeilla silmälasikehyksiä. Myymälään on aina hyvä saapua hieman ennen varattua näöntarkastusaikaa, jotta saat apua erilaisiin kehyksiin tutustumisessa. Myyjämme ovat kehysasiantuntijoita ja antavat vinkkejä erivärisistä ja -muotoisista sekä eri materiaaleista valmistetuista kehyksistä. On tärkeää, että tunnet olosi mukavaksi silmälaseissa, sillä tulet käyttämään niitä usein.
– Kun asiakas on valinnut mieleisensä kehykset, ne säädetään, jotta ne istuvat optimaalisesti ja näyttävät hyviltä. Tämän jälkeen silmälasit lähetetään valmistukseen, ja varaamme ajan lasien noutoon, Vestervik toteaa.
Kun noudat uudet silmälasisi, asiantuntijamme varmistaa, että ne istuvat hyvin, ja tarvittaessa säätää esimerkiksi sankoja, jotta lasit asettuvat hyvin myös korvien taakse.
Kun hankit silmälasisi Synsamilta, sinulla on aina 30 päivän vaihto-oikeus, jos huomaat, etteivät lasit sovikaan sinulle.
Lue lisää: