tarvitsenko silmälasit

10 Merkkiä siitä, että tarvitset silmälasit

Siristätkö jatkuvasti silmiäsi ja onko sinun vaikea nähdä, mitä kylteissä lukee? Tai etkö näe kännykän näyttöä kunnolla? Esiintyykö sinulla lisäksi päänsärkyä, huimausta ja silmien kirvelyä? Silloin voi olla syytä varata optikolta aika näöntarkastukseen ja sovittaa silmälaseja tai piilolinssejä.

Tästä tiedät näkösi heikentyneen

Monet, joiden näkö on heikentynyt, odottavat liian pitkään ennen hakeutumistaan optikolle näöntarkastukseen. He viivyttelevät siitäkin huolimatta, että moni seikka kertoo heidän näkönsä heikentyneen, ja kärsivät siten täysin turhaan. Tämä voi johtua turhamaisuudesta, pelosta tai kuvitelmasta, että kyseessä on vain ohimenevä vaiva. Oletko epävarma siitä, tarvitsetko silmälasit tai piilolinssit? Lue alla oleva lista muutamista tavallisista merkeistä, jotka kertovat huonosta näöstä.

1. Päänsärky johtuu usein näön heikentymisestä

Päänsärky on heikentyneen näön yleisin merkki. Useimmat taittovirheet voivat aiheuttaa päänsärkyä, mutta se on tavallista erityisesti kaukotaitteisuudessa eli hyperopiassa. Kaukotaitteisuus tarkoittaa, että näet melko hyvin kauas mutta sitä huonommin, mitä lähempänä kohdetta olet. Usein päänsärky puhkeaa, kun olet lukenut tai työskennellyt tietokoneella pitkään. Päänsärky johtuu siitä, että näkemiseen keskittyminen on kuluttavaa ja silmien on pinnisteltävä sopeutuakseen tilanteeseen.

2. Siristät silmiäsi televisiota katsellessasi

Näetkö kaukaiset kohteet, kuten tienviitat, epäselvästi? Onko sinun siristettävä silmiäsi nähdäksesi kauas? Se voi johtua likitaitteisuudesta eli myopiasta. Likitaitteisilla silmän muoto on liian pitkä tai sarveiskalvo on liian kaareva, jolloin valo taittuu siten, että kuva muodostuu verkkokalvon etupuolelle. Tällöin henkilö näkee hyvin lähelle muttei kauas. Silmälasit tai piilolinssit auttavat näkemään myös kaukana sijaitsevat kohteet paremmin.

3. Kärsit huimauksesta

Jos sinua huimaa usein, se voi johtua siitä, että rasitat silmiäsi heikentyneen näkösi vuoksi ilman, että edes tiedostat sitä. Yksi taittovirhe, joka usein aiheuttaa huimausta ja päänsärkyä, on astigmatismi eli hajataitto. Hajataitossa valo ei taitu verkkokalvolle terävästi, katsottiinpa sitten lähelle tai kauas. Silloin näkö sumenee, mikä voi rasittaa silmiä merkittävästi. Hajataitto liittyy lähes aina kaukotaitteisuuteen tai likitaitteisuuteen. Kaikenlaisiin taittovirheisiin on saatavilla sopivat linssit, ja markkinoilla on myös silmälaseja hajataiton korjaukseen.

4. Katseesi herpaantuu helposti

Rasittuvatko silmäsi, kun keskität katseesi tiettyyn kohteeseen? Jos näkökyky on heikentynyt, näöstä voi helposti tulla epätarkka, mitä kutsutaan silmien mukautumishäiriöksi. Tällöin näkökenttä ja ympäröivät kohteet voivat sumentua ja silmiä pitää räpytellä, jotta katse kohdistuu jälleen oikein. Monet erilaiset taittovirheet voivat aiheuttaa katseen kohdistamisvaikeuksia, muun muassa kaukotaitteisuus ja hajataitto.

5. Näet yksittäisiä kirjaimia huonommin

Jos näet mielestäsi melko hyvin, mutta olet epävarma tietyistä kirjaimista, se voi johtua hajataitosta. Hajataitto aiheuttaa usein näön sumentumista, ja se voi heikentää merkittävästi myös näöntarkkuutta. Tällöin näköjärjestelmä on jatkuvasti kuormitettuna, sillä se pyrkii korjaamaan virhettä. Tällainen rasitus voi johtaa voimakkaaseen päänsärkyyn ja huimaukseen.

6. Sinun on vaikea ajaa pimeällä

Jos epäilet, että sinulla on huono näkö, sinun pitää suhtautua asiaan vakavasti, sillä se voi johtaa vaaratilanteisiin, etenkin jos ajat autoa pimeällä. Monesta tuntuu vaikealta ajaa autoa pimeällä, ja valonlähteet voivat häikäistä liikaa. Se voi johtua siitä, että likitaitteisuus voimistuu hieman pimeällä, ja pimeänäkö heikkenee myös ikääntymisen myötä. Yksi ratkaisu ongelmaan on hankkia erityiset silmälasit, jotka on suunniteltu helpottamaan juuri pimeänajoa. Tällaisissa silmälaseissa käytetään erityyppisiä pintakäsittelyjä, jotka optimoivat näkökykyä hämärässä ja pimeällä ja vähentävät silmien rasittumista.

7. Näet varjokuvia

Kun katsot esinettä, näet sen ikään kuin kaksinkertaisena, koska näet sekä esineen että sen varjokuvan. Tämä on hajataiton oire. Hajataitto johtuu siitä, ettei sarveiskalvo, tai joissakin tapauksissa silmän mykiö, ole täysin pyöreä vaan kupera. Siksi on myös mahdollista, että pyöreä esine näyttää soikealta. Hajataitto on korjattavissa silmälaseilla tai taittovirheeseen sopivilla piilolinsseillä eli toorisilla linsseillä.

8. Sinun tarvitsee pidellä lukemaasi tekstiä kauempana

Onko sinun vaikea saada selvää ravintolan ruokalistasta tai etkö näe kännykän näyttöä kunnolla? Onko teksti sumeaa, ja näyttävätkö sanat sekoittuvan toisiinsa? Iän karttuessa yhä useamman on vaikea nähdä lähelle, sillä silmien kyky tarkentaa katse eri etäisyyksille heikkenee. Tämä on luonnollinen tila, jota kutsutaan ikänäöksi (presbyopia). Ratkaisu ikänäköön ovat lukulasit tai moniteholasit tai monitehopiilolinssit, jotka auttavat sinua näkemään hyvin sekä lähelle että kauas.

9. Silmiäsi kirvelee ja niihin sattuu

Myös tämä voi olla merkki ikänäön aiheuttamasta näön heikkenemisestä, mutta se voi johtua myös muista silmiä kuormittavista taittovirheistä. Ikänäkö voi tulla yhtäkkiä tai kehittyä vähitellen, mutta siitä kärsii suurin osa yli 45-vuotiaista. Optikko auttaa sinua löytämään sinulle sopivimman ratkaisun, kuten lukulasit, moniteholasit tai piilolinssit.

10. Olet aikaisempaa väsyneempi

Tunnetko olosi usein väsyneeksi ja saamattomaksi, vaikka nukut hyvin? Se voi johtua siitä, että sinulla on heikentynyt näkö ja silmäsi joutuvat pinnistelemään, mikä rasittaa niitä. Silmien rasittuminen kuormittaa myös psyykeä, mikä saa sinut tuntemaan olosi väsyneeksi. Useimmilla taittovirheillä, kuten hajataitolla ja ikänäöllä, voi olla tällainen vaikutus. Jos kärsit ikänäöstä ja sinulla on myös muita näkökykyä heikentäviä taittovirheitä, voit vaihdella lukulasien ja tavallisten silmälasien välillä tai käyttää moniteholaseja. Toinen vaihtoehto on käyttää monitehopiilolinssejä.

Millaiset silmälasit tarvitsen?

Jos epäilet näkösi heikentyneen ja että tarvitset silmälasit, varaa optikolta aika näöntarkastukseen. Voit varata ajan näöntarkastukseen ja saada optikolta apua silmälasien sovittamiseen täältä.

näöntarkastus

Varaa näöntarkastus

Pohditko silmiesi terveyttä ja hyvinvointia? Silmien terveys ja näkökyky kannattaa tutkituttaa säännöllisesti. Meillä Synsamilla voit luottaa siihen, että optikkomme ovat huippuammattilaisia ja tarkastavat näkösi tarkasti ja ammattitaitoisesti.

piilolinssisopimus

Piilolinssisopimus

Tervetuloa hankkimaan piilolinssit helposti ja turvallisesti. Synsam Lifestyle -piilolinssisopimuksella varmistat, että sinulla on sopivat piilolinssit ja silmäsi voivat hyvin – joka päivä.