Kuivat silmät

Kuivat silmät - Kuivien silmien oireet ja hoito

Kuivat ja väsyneet silmät ovat yleinen vaiva, joka yleistyy iän myötä. Silmät voivat tuntua roskaisilta, kirveleviltä ja kuivilta, näkö voi olla sumea ja sidekalvot saattavat punoittaa. Vaivaa voi kuitenkin helpottaa monin eri tavoin.

Mistä kuivat silmät johtuvat?

Kuivien silmien määritelmä voidaan jakaa ensisijaisesti kahteen pääryhmään:

Kyynelnesteen eritys voi olla vähäistä, mikä johtaa silmien kuivumiseen. Usein vähäinen kyynelnesteen eritys liittyy reumaattisiin sairauksiin ja autoimmuunisairauksiin tai Sjögrenin syndroomaan. Sjögrenin syndrooman oirekuvastoon kuuluu, että kehon immuunivaste hyökkää omia kudoksia vastaan. Tämä ilmenee ennen kaikkea silmien ja suun kuivuutena.

Vähäinen kyynelnesteen rasva-aineiden tuotanto voi olla syynä kuiviin silmiin. Rasva-aineiden tuotannon heiketessä kyyneleet haihtuvat nopeasti ja silmät voivat vetistää sekä tuntua kuivilta ja väsyneiltä. Usein kuivasilmäisyys vaivaa eniten esimerkiksi silloin, kun on ollut pitkään näytön ääressä.

– Näyttöä katsellessasi räpyttelet silmiä vähemmän kuin esimerkiksi keskustellessasi jonkun kanssa. Siksi kuivat silmät yhdistetään usein näyttöpäätetyöhön, Suomen Synsamin johtava optikko Jyri Vestervik sanoo.

Kuivat silmät voivat johtua ympäristöstä ja iästä

Voit altistua kuivasilmäisyydelle, jos oleskelet ilmastoiduissa tiloissa, käytät silmillesi sopimattomia piilolinssejä tai kärsit hormonaalisista muutoksista, kuten vaihdevuosista. Myös tietyt lääkkeet voivat saada silmät kuivumaan. Lisäksi ikääntymisen myötä kyynelnesteen määrä silmissä vähenee. Naiset kärsivät vaivasta yleisemmin.

Miten kuivia silmiä voi hoitaa?

Kuivasilmäisyyttä voidaan hoitaa monin eri tavoin. Voit saada apua Synsamin Kuivan silmän -klinikalta, jossa analysoimme kyynelfilmisi rakenteen modernin teknologian avulla. Kuivan silmän tutkimus auttaa meitä valitsemaan juuri sinulle sopivat kuivan silmän tuotteet. Enää ei siis tarvitse kokeilla jokaista kuivan silmän tuotetta apteekkien valikoimasta.

Meibominrauhasten kuvantaminen on tärkeää, sillä niiden ylläpito on tehokkaampaa, kun toimiin ryhdytään ajoissa. Joskus apua voi saada luomien hygienian parantamisesta. Optikkomme neuvovat sinulle oikeaoppisen puhdistuksen.

Autamme sinua löytämään ratkaisun oireisiisi. Lisäksi ohjaamme sinut tarvittaessa silmälääkärin vastaanotolle. Nykyisin markkinoilla on lukuisia uusia tuotteita, joiden lipidikerrokseen kohdistuva teho voi helpottaa oireita tavoin, johon perinteinen silmätippa ei kykene.

Synsam tarjoaa erityisen tutkimuksen kuivasilmäisyydestä kärsivälle. Kuivan silmän -klinikalla pyrimme selvittämään, minkälainen hoito tarjoaa ratkaisun sinun ongelmiisi.

Silmätipat kuiville silmille – ilman säilöntäaineita

– Silmätippoja kokeiltaessa on tärkeää valita tipat, jotka eivät sisällä säilöntäaineita. Säilöntäaineita sisältävillä silmätipoilla voi olla haitallinen vaikutus kuiviin silmiin, Vestervik sanoo.

Apua valoimpulssihoidosta

Jos kuivat silmät aiheuttavat suurempia ongelmia, niitä voi hoitaa pulsoivalla valolla eli niin sanotulla E-Eye-hoidolla. Tämä uudentyyppinen tehokas ja pitkävaikutteinen hoito tukee rasva-aineiden tuotantoa. Myös silmäluomien hierontaa pidetään yhtenä hoitomenetelmänä.

Kuivan silmän tutkimus 45€

Tarjoamme kuivan silmän tutkimusta seitsemässä Synsam-liikkeessä. 45 minuutin mittainen käynti sisältää kyynelfilmin kuvantamispalvelun sekä hoitosuunnitelman luomisen. Kuvantamisteknologiaa hyödyntäen kyynelnesteestä analysoidaan kyynelnesteen kerrosten laatu, tutkitaan rasvaa erittävät meibominrauhaset sekä tarkistetaan silmäluomien kunto. Tutkimuksia suoritetaan seuraavissa myymälöissä: Synsam Aleksi, Synsam Kamppi, Synsam Itis, Synsam Nummela, Synsam Hansa, Synsam Goodman ja Synsam Pekuri.

Kuivan silmän -klinikka

Varaa aika Kuivan silmän -klinikalle

Tarjoamme palveluita seuraavissa Synsamin liikkeissä: Synsam Aleksi (Helsinki)Synsam Kamppi (Helsinki)Synsam Itis (Helsinki)Synsam Hansa (Turku)Synsam Goodman (Hämeenlinna)Synsam Nummela ja Synsam Pekuri (Oulu).

Voit varata ajan Kuivan silmän -klinikalle täältä tai ottaa yhteyttä lähimpään Synsam-liikkeeseen, joka palvelua tarjoaa. Synsam Goodmanin (Hämeenlinna) silmälääkärin Kuivan silmän -klinikan ajanvaraus tehdään Mehiläisen sivujen kautta.