Kuivat silmät


Kuivat ja väsyneet silmät ovat yleinen vaiva, joka yleistyy iän myötä. Silmät voivat tuntua roskaisilta, kirveleviltä ja kuivilta, näkö voi olla sumea ja sidekalvot saattavat punoittaa. Vaivaa voi kuitenkin helpottaa monin eri tavoin.

Kuivat ja väsyneet silmät ovat yleinen vaiva

Miksi silmät kuivuvat?

Kuivien silmien määritelmä voidaan jakaa ensisijaisesti kahteen pääryhmään:

• Kyynelnesteen eritys voi olla vähäistä, mikä saa silmät kuivumaan. Usein vähäinen kyynelnesteen eritys liittyy reumaattisiin sairauksiin ja autoimmuunisairauksiin tai Sjögrenin syndroomaan, mikä tarkoittaa, että immuunivaste hyökkää omia kudoksia vastaan. Tämä ilmenee ennen kaikkea silmien ja suun kuivuutena.

• Kyynelnesteen rasva-aineiden tuotanto voi olla vähäistä. Rasva-aineiden tuotannon heiketessä kyyneleet haihtuvat nopeasti ja silmät voivat vetistää sekä tuntua kuivilta ja väsyneiltä. Usein kuivasilmäisyys vaivaa eniten esimerkiksi silloin, kun on ollut pitkään näytön ääressä.

– Näyttöä katsellessasi räpyttelet silmiä vähemmän kuin esimerkiksi keskustellessasi jonkun kanssa. Siksi kuivat silmät yhdistetään usein näyttöpäätetyöhön, Suomen Synsamin johtava optikko Jyri Vestervik sanoo.

Kuivat silmät voivat johtua ympäristöstä ja iästä

Voit altistua kuivasilmäisyydelle, jos oleskelet ilmastoiduissa tiloissa, käytät silmillesi sopimattomia piilolinssejä tai kärsit hormonaalisista muutoksista, kuten vaihdevuosista. Myös tietyt lääkkeet voivat saada silmät kuivumaan.

Lisäksi ikääntymisen myötä kyynelnesteen määrä silmissä vähenee. Naiset kärsivät vaivasta yleisemmin.

Miten kuivia silmiä voi hoitaa?

Kuivasilmäisyyttä voidaan hoitaa monin eri tavoin. Voit saada apua Synsamin kuivan silmän -klinikalta, jossa analysoimme kyynelfilmisi rakenteen modernin teknologian avulla. 

Synsam tarjoaa erityisen tutkimuksen kuivasilmäisyydestä kärsivälle. Kuivan silmän -klinikalla pyrimme selvittämään, minkälainen hoito tarjoaa ratkaisun sinun ongelmiisi. Yksi tarkastettavista asioista on esimerkiksi silmätippojen tarve. Valitsemme sinulle parhaiten sopivan tuotteen laadukkaasta valikoimastamme.

Silmätipat kuiville silmille – ilman säilöntäaineita

Silmätippoja kokeiltaessa on tärkeää valita tipat, jotka eivät sisällä säilöntäaineita. Säilöntäaineita sisältävillä silmätipoilla voi olla haitallinen vaikutus kuiviin silmiin, Vestervik sanoo.

Apua valoimpulssihoidosta

Jos kuivat silmät aiheuttavat suurempia ongelmia, niitä voi hoitaa pulsoivalla valolla eli niin sanotulla E-Eye-hoidolla. Tämä uudentyyppinen tehokas ja pitkävaikutteinen hoito tukee rasva-aineiden tuotantoa. Myös silmäluomien hierontaa pidetään yhtenä hoitomenetelmänä.

  1. Varaa aika kuivan silmän -klinikalle

Varaa aika kuivan silmän -klinikalle


Tarjoamme palveluita seuraavissa Synsamin liikkeissä: Synsam Aleksi (Helsinki), Synsam Kamppi (Helsinki), Synsam Itis (Helsinki), Synsam Hansa (Turku), Synsam Mylly (Raisio), Synsam Goodman (Hämeenlinna) ja Optikko Nyman Synsam (Nummela).

Voit varata täältä ajan Kuivan Silmän -klinikalle tai ottaa yhteyttä lähimpään Synsam-liikkeeseen. Synsam Goodmanin (Hämeenlinna) silmälääkärin Kuivan Silmän -klinikan ajanvaraus tehdään Mehiläisen sivujen kautta.

Varaa aika