Ostoskori on tyhjä!
Usein kysyttyä piilolinsseistä

Usein kysyttyä piilolinsseistä

Kuivattavatko piilolinssit silmiä? Voivatko piilolinssit jäädä kiinni silmiin? Voiko piilolinsseistä saada silmätulehduksen? Piilolinssit herättävät monia kysymyksiä, eikä ole tavatonta, että niiden käyttö on ongelmallista ainakin aloittelijoille. Vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin piilolinsseistä.

1. Kuivattavatko piilolinssit silmiä

Silmät voivat kyllä tuntua joskus kuivilta, mutta se ei välttämättä johdu yksinomaan piilolinsseistä. Silmät voivat kuivua myös, jos työskennellään näytön ääressä eikä silmiä räpytellä riittävän usein. Voi kuitenkin olla, etteivät piilolinssisi sovi kuiville silmille. Nykyajan piilolinssit päästävät silmiin runsaasti happea ja kosteutta. Kuivia silmiä varten on saatavilla erityisiä kosteuttavia ja voitelevia silmätippoja, joita löydät meiltä tai apteekista. Käänny optikkosi puoleen, jos haluat vaihtaa piilolinsseihin, jotka sopivat paremmin kuiville silmille.

2. Voivatko piilolinssit jäädä kiinni silmiin?

Eivät voi. Kun selaa internetiä, tämä vaikuttaa olevan tavallinen myytti, mutta se ei pidä paikkaansa. Piilolinssejä voi sitä vastoin olla vaikea ottaa pois, jolloin saattaa tuntua siltä kuin ne olisivat jääneet jumiin. Tämä johtuu usein silmien kuivuudesta. Silloin kannattaa räpytellä silmiä voimakkaasti muutaman kerran ja lisätä silmätippoja. Tämän jälkeen voit tarkistaa, liikkuuko linssi vetämällä sitä sivusuunnassa puhtaalla etusormella. Vedä tämän jälkeen linssiä varovasti kohti alaluomea, nappaa siitä kiinni etusormella ja peukalolla ja ota linssi sitten pois silmästä.

3. Voivatko linssit kadota silmän taakse?

Eivät voi. Sinun ei tarvitse koskaan pelätä sitä, että linssit jäisivät kiinni silmän taakse. Se on yksinkertaisesti mahdotonta. Jos sinusta tuntuu, että piilolinssi on kadonnut, rauhoitu ja räpyttele silmiä muutaman kerran. Tavallisesti piilolinssi liukuu silloin takaisin paikalleen. Voi myös olla, että linssi on taittunut ja päätynyt silmäluomen alle. Tällöin voit sulkea silmän ja varovasti hieroa linssin esiin niin, että saat otettua sen pois.

4. Voinko nukkua piilolinssit silmissä?

Et, jos sinulla on tavalliset piilolinssit. Piilolinssien ongelmana on, että ne vähentävät hapen kulkua silmiin. Jos nukut piilolinssit silmissä, linssit voivat kutistua ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa tulehduksen. Jos piilolinssit sattuvat joskus jäämään silmiin yöksi, se ei useimmiten ole vaarallista. Jos silmissäsi kuitenkin on seuraavana aamuna epämiellyttävä tunne tai ne ovat ärtyneet, käänny optikkosi puoleen. Jos sinun on vaikea ottaa linssejä aamulla pois silmistä, voit kokeilla silmätippoja ja antaa niiden vaikuttaa hetken ennen kuin yrität uudelleen. Toinen vinkki on käyttää parin päivän ajan silmälaseja, jotta silmäsi ehtivät palautua. Jos sinulla on sen sijaan jatkuvakäyttöiset piilolinssit, voit käyttää niitä vuorokauden ympäri kuukauden ajan, kunnes ne on aika vaihtaa.

5. Piilolinssini hiertävät. Mitä minun tulisi tehdä?

Jos piilolinssisi hiertävät, se voi johtua siitä, että silmään tai piilolinssiin on joutunut roska tai muuta likaa. Aloita ottamalla piilolinssi pois silmästä ja puhdista se sitten piilolinssinesteellä. Aseta linssi sen jälkeen takaisin silmään. Jos linssi hiertää edelleen, se voi olla vaurioitunut, jolloin sinun tulee kääntyä optikkosi puoleen. On tärkeää selvittää syy siihen, miksi silmäsi ärtyvät piilolinsseistä. Tavallisesti ongelmat johtuvat linssien puutteellisesta hoidosta, joten siinä kannattaa olla erityisen huolellinen. Lue lisää piilolinssien oikeanlaisesta hoitamisesta ja puhdistamisesta täältä.

6. Voiko piilolinsseistä saada silmätulehduksen?

Piilolinssit itsessään eivät aiheuta silmätulehdusta, mutta silmäsi voivat ärtyä tai tulehtua, jos linssisi ovat vääränlaiset. Vääränlaiset linssit voivat pahimmassa tapauksessa vahingoittaa silmiäsi vakavasti. Siksi on ehdottoman tärkeää, että käyt optikolla näöntarkastuksessa saadaksesi juuri sinun silmillesi sopivat ja näkövirheesi korjaamiseen optimoidut linssit.

Jos käytät likaisia linssejä etkä huolehdi niiden hoidosta, se voi johtaa silmätulehdukseen. Siksi on tärkeää, että pidät huolta linsseistäsi. Jos käytät kuukausilinssejä, ota ne pois silmistä päivän päätteeksi ja puhdista ne. Jos käytät kertakäyttölinssejä, vaihda linssit päivittäin. Älä nuku piilolinssit silmissä, ellei sinulla ole siihen sopivia linssejä. Jos et puhdista linssejä kunnolla, niihin voi joutua likaa ja bakteereja, mikä voi johtaa infektioihin ja pahimmassa tapauksessa silmätulehdukseen. Lue lisää piilolinssien hoidosta täältä. Silmäsi voivat tulehtua myös, jos pidät piilolinssejä silmissä jatkuvasti ottamatta niitä välillä pois.

7. Mitä tapahtuu, jos pidän piilolinssejä silmissä liian kauan?

Kuinka pitkään piilolinssejä voi pitää silmissä? Se riippuu siitä, millaisia piilolinssejä käytät. Jos pidät piilolinssejä silmissä suositeltua pidempään, sarveiskalvosi voi haavautua, silmäsi voivat kuivua ja voit saada silmätulehduksen. Jos sarveiskalvo tulehtuu, on tärkeää hakeutua lääkäriin oikeanlaisen hoidon saamiseksi. Oireita voivat olla punoittavat silmät, turvonneet silmäluomet ja silmän rähmintä. Kuukausilinssit on otettava pois silmistä ja puhdistettava joka ilta, kun taas kertakäyttölinssit on heitettävä pois aina käytön jälkeen.

8. Voiko yli 40-vuotias käyttää piilolinssejä?

Ehdottomasti; piilolinssien käytölle ei ole yläikärajaa. Saatavilla on päinvastoin monia eri vaihtoehtoja. Voit esimerkiksi valita piilolinssit, joita käytät vain urheillessasi silmälasien sijaan, tai jatkuvakäyttöiset piilolinssit. On tavallista, että yli 40-vuotiailla on heikentynyt näkökyky sekä lähelle että kauas. Silloin monitehopiilolinssit ovat järkevä valinta.

Kannattaa myös muistaa, että piilolinssit ovat matkapuhelimien tavoin teknisesti kehittynyt tuote. Markkinoilla olevat piilolinssit ovat nykyään huomattavasti laadukkaampia kuin 20 vuotta sitten. Jos siis kokeilit piilolinssejä kauan sitten etkä pitänyt niistä, voi olla aika antaa niille uusi mahdollisuus. Piilolinssien asettaminen silmiin ja niiden pois ottaminen voi tuntua aluksi vaikealta. Täältä voit lukea vinkkejä aloittelijoille.

9. Voiko lapsi käyttää piilolinssejä?

Kyllä; lapsetkin voivat käyttää piilolinssejä. Piilolinssien käytölle ei ole mitään vähimmäisikää. Tärkeämpää on sen sijaan se, kuinka kypsä lapsi on. Jos lapsi pystyy huolehtimaan linsseistä eli osaa asettaa ne silmiin ja ottaa ne pois sekä puhdistaa ne joka päivä, piilolinssien käytölle ei ole mitään estettä. On tärkeää, että lapsi osaa asettaa linssit silmiin ja ottaa ne pois hygieenisesti. Synsamilta voi varata ajan lapsen näöntarkastukseen 8 vuotta täyttäneelle lapselle.

piilolinssisopimus

Piilolinssisopimus - piilarit kestotilauksella

Tervetuloa hankkimaan piilolinssit helposti ja turvallisesti kestotilauksella. Synsam Lifestyle -piilolinssisopimuksella varmistat, että sinulla on sopivat piilolinssit ja silmäsi voivat hyvin – joka päivä.

näöntarkastus

Varaa aika näöntarkastukseen

Pohditko silmiesi terveyttä ja hyvinvointia? Silmien terveys ja näkökyky kannattaa tutkituttaa säännöllisesti. Meillä Synsamilla voit luottaa siihen, että optikkomme ovat huippuammattilaisia ja tarkastavat näkösi tarkasti ja ammattitaitoisesti.