Silmätulehdus


Onko sinulla punoittavat, ärtyneet tai vuotavat silmät? Konjunktiviitti eli silmätulehdus voi johtua monesta eri syystä ja haitata arkea. Apua on kuitenkin saatavilla.

Silmätulehdus voi johtua monesta syystä.

Silmätulehduksen taustalla on useimmiten virus

Silmätulehdus voi johtua eri syistä. Tällöin niin sanottu sidekalvo eli silmän kosteana pitävä silmäluomen sisäpinnan limakalvo on tulehtunut. Oireina ovat punoittavat, vuotavat ja ärtyneet silmät. Tavallisin aiheuttaja on virus- tai bakteeritartunta.

Lasten silmätulehdus

Bakteeritartunnassa silmään muodostuu rähmää. Sitä esiintyy tavallisesti lapsilla ja usein flunssan yhteydessä, ja tulehdus tarttuu hyvin helposti. Siksi käsihygienia on erittäin tärkeää. Muista puhdistaa silmä monta kertaa päivässä mieluiten steriileillä pyyhkeillä. Jos silmätulehdus ei mene ohi itsestään viiden päivän kuluessa, ota yhteyttä lääkäriin.

Allergian aiheuttama silmätulehdus

Allergisessa reaktiossa silmä turpoaa, punoittaa ja mahdollisesti kutisee muttei koskaan rähmi. Tällöin ilman reseptiä saatavat silmätipat ja allergialääkkeet auttavat.

Silmätulehdus ja kuivat silmät

Kuivat silmät ovat yksi syy silmätulehdukseen. Kuivia silmiä voi hoitaa voitelevilla silmätipoilla.

– Monesti punoittavat, ärtyneet ja vuotavat silmät ovat merkki juuri kuivista silmistä, Synsamin kliininen asiantuntija Håkan Broman sanoo.

Myös blefariitti eli silmäluomen tulehdus tai turvonnut silmäluomi voi aiheuttaa silmätulehduksen. Siihen auttaa huolellinen puhdistus.

Ole tarkkana silmätippojen kanssa

– Sitä vastoin punoittavia silmiä ei pidä koskaan yrittää peittää ilman reseptiä saatavilla verisuonia supistavilla tipoilla, Broman huomauttaa.

– Punoittavaan silmään on aina jokin syy. Jos laitat silmään verisuonia supistavaa ainetta, peität ongelman sen hoitamisen sijaan, Broman sanoo.

Kipua silmässä – käy optikolla

Jos puolestaan tunnet kipua silmässä ja havaitset valonarkuutta, on tärkeää käydä optikolla tai silmälääkärin vastaanotolla tutkituttamassa silmä.

– Tämä voi olla merkki sarveiskalvon tulehduksesta, joka on hoidettava välittömästi lääkkeillä, Broman sanoo.