Näin silmälasit suojaavat silmiäsi siniseltä valoltaAuringonvalo sisältää luontaisesti sinistä valoa, joka edistää ihmisten hyvinvointia ja luonnollista päivärytmiä. Näytöistä peräisin oleva liiallinen sininen valo voi kuitenkin rasittaa silmiä. Synsamin laillistettu optikko Ida Malmblad kertoo, kuinka siniseltä valolta voi suojautua silmälasien avulla.

Siniseltä valolta suojaavat silmälasit

Lähes kaikki käyttävät päivittäin digitaalisia laitteita. Monissa näytöissä on nykyään LED-valaistus, joka tuottaa huomattavasti enemmän sinistä valoa kuin esimerkiksi tavallinen hehkulamppu.

– Se, että altistamme silmämme nykyään niin suurelle määrälle sinistä valoa, on uusi ilmiö. Toistaiseksi kukaan ei tiedä, aiheuttaako pitkäaikainen altistuminen tulevaisuudessa ongelmia, joita ei tunneta vielä tänä päivänä, Synsamin laillistettu optikko Ida Malmblad sanoo.

Monissa puhelimissa ja lukulaitteissa on sinivalosuodatin. Ongelma on siinä, etteivät värit ja kontrastit ole yhtä hyvät.

– Sama koskee sinisen valon suodattamiseen tarkoitettuja mobiilisovelluksia. Ne suojaavat hyvin, mutta katselukokemus ei ole niin miellyttävää, Synsamin laillistettu optikko Ida Malmblad toteaa.

Siniseltä valolta suojaavat silmälasit

Sininen valo siroaa muuta valoa voimakkaammin. Tämäntyyppisen väreilyn uskotaan aiheuttavan silmien väsymistä ja päänsärkyä, kun näytön ääressä on istuttu useita tunteja. Jos silmä lisäksi alistuu siniselle valolle pidemmän aikaa, se vaikuttaa melatoniinin tuotantoon. Sininen, lyhytaaltoinen valo, pitää mielen virkeänä ja täten saattaa vaikeuttaa nukahtamista. Erityisesti uniongelmaisille suositellaan sinivalosuodatettuja silmälaseja sekä vähäistä älylaitteiden käyttöä iltaisin.

Siniseltä valolta suojaavat silmälasit
 1. Readers - Lukulasit Readers Blue Block Rectangular Black
  Readers - Lukulasit
  Readers Blue Block Rectangular Black
  39,50 €
 2. Readers - Lukulasit Readers Blue Block Round Tortoise
  Readers - Lukulasit
  Readers Blue Block Round Tortoise
  29,50 €
 3. Readers - Lukulasit Readers Mini Blue Block Rectangular Tortoise
  Readers - Lukulasit
  Readers Mini Blue Block Rectangular Tortoise
  29,50 €
 4. Readers - Lukulasit Readers Mini Blue Block Round Tortoise
  Readers - Lukulasit
  Readers Mini Blue Block Round Tortoise
  29,50 €

Silmälasien sinivalosuodatin

Synsamin valikoimassa on nykyään silmälaseja, jotka suojaavat silmiä näyttöjen siniseltä valolta. Saatavilla on sinivalosuodattimella varustettuja lukulaseja sekä vahvuuksilla että ilman.

– Olemme kehittäneet silmälasit ilman vahvuuksia, joilla saadaan suodatettua osa sinisestä valosta. Olemme keskittyneet lyhytaaltoiseen siniseen valoon, sillä tutkimusten mukaan se rasittaa silmiä eniten, Ida Malmblad sanoo.

Tekniikka heijastaa pois sinistä valoa

Silmälasien linssit ovat valmistettu edistyksellisestä EPS-materiaalista. EPS heijastaa pois suuren määrän sinistä valoa.

– EPS poistaa ainoastaan lyhytaaltoisen sinisen valon, minkä ansiosta näytön katselu on edelleen miellyttävää. On tärkeää, että käyttömukavuus ja terveys kulkevat käsi kädessä, Ida Malmblad sanoo.

Pidä taukoa näytöistä

Jotta silmät ja pää voisivat paremmin, Ida Malmberg suosittelee niin sanottua 20-20-20-sääntöä.

– Pidä joka 20. minuutti 20 sekunnin tauko ja katsele 20 metrin päässä olevaa kohdetta. Katseletpa sitten näyttöä tai luetpa tavallista kirjaa, silmäsi rasittuvat pitkäaikaisesta lähityöskentelystä, mikä voi johtaa likinäköisyyteen.

SINISELTÄ VALOLTA SUOJAAVAT SILMÄLASIT LAPSILLE
 1. Readers - Lukulasit Readers Mini Blue Block Round Tortoise
  Readers - Lukulasit
  Readers Mini Blue Block Round Tortoise
  29,50 €
 2. Readers - Lukulasit Readers Mini Blue Block Rectangular Tortoise
  Readers - Lukulasit
  Readers Mini Blue Block Rectangular Tortoise
  29,50 €

Lasten silmät ovat herkemmät

Monet lapset istuvat pitkiä aikoja näytön ääressä. YouGovin tekemä tutkimus osoittaa, että suomalaislapset käyttävät televisiota, tietokoneita, lukulaitteita, tabletteja tai puhelimia keskimäärin 24 tuntia viikossa.

– Optikkona voin sanoa, että yksi asia on täysin varma. Lasten silmät ovat herkemmät, ja heidän silmänsä kannattaa suojata, kunnes tiedämme varmuudella, mitä siniselle valolle altistuminen aiheuttaa pidemmällä aikavälillä, Ida Malmblad sanoo.

Sinisen valon mahdolliset haitat

- Sininen valo voi lisätä riskiä niin sanotulle digitaaliselle silmäväsymykselle, jonka oireita ovat sumea näkö, vaikeus tarkentaa, kuivat ja ärtyneet silmät, päänsärky sekä niska- ja selkäkivut.

- Sininen valo voi häiritä luonnollista päivärytmiä.

Varaa aika näöntarkastukseen


 

Yleisiä kysymyksiä siniseltä valolta suojaavista laseista

Mikä on sinivalosuodatin?

Sinivalosuodatin heijastaa pois osan sinisestä valosta ja lisää näin mukavuutta ja parantaa silmien terveyttä. Synsamilla voit valita tämän pinnoitteen sekä myymälässä että ostaessasi silmälasit verkkokaupasta. Synsamilta saat myös Eyezen-linssejä. Ne on suunniteltu erityisesti estämään silmien ylirasittumista ja suodattamaan osan sinisestä valosta. Niissä suojaava ominaisuus on upotettu itse lasiin.

Miten sininen valo vaikuttaa silmiin?

Sininen valo ei itsessään ole vaarallista, ja sitä tulee taivaalta kaiken aikaa. Sininen valo on tärkeää, sillä se auttaa meitä pysymään hereillä. Sinisessä valossa on kuitenkin myös elementtejä, jotka voivat tutkimusten mukaan olla haitallisia silmille. Näyttöjen ja nykyaikaisten valonlähteiden ansiosta altistumme sisäympäristössä aiempaa runsaammalle siniselle valolle. Emme tunne altistuksen vaikutuksia tarkkaan, mutta sinisen valon osittainen suodattaminen ei ole vahingollista, ja useimmat kokevat sen miellyttäväksi silmille.

Mistä sinivalolaseja voi ostaa?

Saat sinivalosuodattimilla varustettuja laseja meiltä Synsamilta. Käsittely heijastaa osan sinisestä valosta ja lisää näin mukavuutta ja parantaa silmien terveyttä. Voit valita tämän pinnoitteen sekä myymälässä että ostaessasi silmälasit verkkokaupasta. Valikoimassamme on myös Eyezen-linssejä, jotka on suunniteltu erityisesti estämään silmien ylirasittumista ja suodattamaan osan sinisestä valosta.

Paljonko sinistä valoa suodattavat lasit maksavat?

Synsamilta saat sinivalosuodattimella varustetut lukulasit 30 eurolla. Näitä kutsutaan Readers Blue Block -laseiksi, joita on saatavana useina erilaisina malleina. Synsamilla voit valita siniseltä valolta suojaavan pinnoitteen sekä myymälässä että ostaessasi silmälasit verkkokaupasta. Saat meiltä myös Eyezen-linssejä, jotka on suunniteltu erityisesti estämään silmien ylirasittumista ja suodattamaan osan sinisestä valosta. Niissä suojaava ominaisuus on upotettu itse linssiin.

Huolehdimme silmistäsi

Synsam Lifestyle™ on helppo ja huoleton palvelu. Kiinteä kuukausihinta sisältää kaiken tarvittavan.

Lue lisää