Ostoskori on tyhjä!
sinivalolasit

Näin sinivalolasit suojaavat silmiäsi siniseltä valolta

Auringonvalo sisältää luontaisesti sinistä valoa, joka edistää ihmisten hyvinvointia ja luonnollista päivärytmiä. Näytöistä peräisin oleva liiallinen sininen valo voi kuitenkin rasittaa silmiä. Synsamin laillistettu optikko Ida Malmblad kertoo, kuinka siniseltä valolta voi suojautua sinivalolasien, eli niin sanottujen blue blocker -lasien avulla.

Sinistä valoa digilaitteista

Lähes kaikki käyttävät päivittäin digitaalisia laitteita. Monissa näytöissä on nykyään LED-valaistus, joka tuottaa huomattavasti enemmän sinistä valoa kuin esimerkiksi tavallinen hehkulamppu.

– Se, että altistamme silmämme nykyään niin suurelle määrälle sinistä valoa, on uusi ilmiö. Toistaiseksi kukaan ei tiedä, aiheuttaako pitkäaikainen altistuminen tulevaisuudessa ongelmia, joita ei tunneta vielä tänä päivänä, Synsamin laillistettu optikko Ida Malmblad sanoo.

Monissa puhelimissa ja lukulaitteissa on sinivalosuodatin. Ongelma on siinä, etteivät värit ja kontrastit ole yhtä hyvät.

– Sama koskee sinisen valon suodattamiseen tarkoitettuja mobiilisovelluksia. Ne suojaavat hyvin, mutta katselukokemus ei ole niin miellyttävää, Synsamin laillistettu optikko Ida Malmblad toteaa.

Siniseltä valolta suojaavat silmälasit

Sininen valo siroaa muuta valoa voimakkaammin. Tämäntyyppisen väreilyn uskotaan aiheuttavan silmien väsymistä ja päänsärkyä, kun näytön ääressä on istuttu useita tunteja. Jos silmä lisäksi alistuu siniselle valolle pidemmän aikaa, se vaikuttaa melatoniinin tuotantoon.

Sininen, lyhytaaltoinen valo, pitää mielen virkeänä ja täten saattaa vaikeuttaa nukahtamista. Erityisesti uniongelmaisille suositellaan sinivalosuodatettuja blue blocker -silmälaseja sekä vähäistä älylaitteiden käyttöä iltaisin.

Sinivalolasit saatavilla myös ilman vahvuuksia

Synsamin valikoimassa löydät blue blocker -silmälaseja, jotka suojaavat silmiä näyttöjen siniseltä valolta. Saatavilla on sinivalosuodattimella varustettuja lukulaseja sekä vahvuuksilla että ilman.
– Olemme kehittäneet silmälasit ilman vahvuuksia, joilla saadaan suodatettua osa sinisestä valosta. Olemme keskittyneet lyhytaaltoiseen siniseen valoon, sillä tutkimusten mukaan se rasittaa silmiä eniten, Ida Malmblad sanoo.

Sinivalolasien teknologia heijastaa pois sinistä valoa

Silmälasien linssit ovat valmistettu edistyksellisestä EPS-materiaalista. EPS-materiaalille tunnusomainen sinivalosuoja heijastaa pois suuren osan sinisestä valosta.

– EPS poistaa ainoastaan lyhytaaltoisen sinisen valon, minkä ansiosta näytön katselu on edelleen miellyttävää. On tärkeää, että käyttömukavuus ja terveys kulkevat käsi kädessä, Ida Malmblad sanoo.

Pidä taukoa näytöistä

Jotta silmät ja pää voisivat paremmin, Ida Malmberg suosittelee niin sanottua 20-20-20-sääntöä.

– Pidä joka 20. minuutti 20 sekunnin tauko ja katsele 20 metrin päässä olevaa kohdetta. Katseletpa sitten näyttöä tai luetpa tavallista kirjaa, silmäsi rasittuvat pitkäaikaisesta lähityöskentelystä, mikä voi johtaa likinäköisyyteen.

Sinivalolasit sopivat myös lapsille

Lasten silmät ovat aikuisten silmiä herkemmät. Lisäksi monet lapset istuvat pitkiä aikoja näytön ääressä. YouGovin tekemä tutkimus osoittaa, että suomalaislapset käyttävät televisiota, tietokoneita, lukulaitteita, tabletteja tai puhelimia keskimäärin 24 tuntia viikossa.

– Optikkona voin sanoa, että yksi asia on täysin varma. Lasten silmät ovat herkemmät, ja heidän silmänsä kannattaa suojata, kunnes tiedämme varmuudella, mitä siniselle valolle altistuminen aiheuttaa pidemmällä aikavälillä, Ida Malmblad sanoo.

Sinisen valon mahdolliset haitat

- Sininen valo voi lisätä riskiä niin sanotulle digitaaliselle silmäväsymykselle, jonka oireita ovat sumea näkö, vaikeus tarkentaa, kuivat ja ärtyneet silmät, päänsärky sekä niska- ja selkäkivut.

- Sininen valo voi häiritä luonnollista päivärytmiä.

Usein kysyttyä sinivalolaseista

Sinivalosuodatin heijastaa pois osan sinisestä valosta ja lisää näin mukavuutta ja parantaa silmien terveyttä. Synsamilla voit valita tämän pinnoitteen sekä myymälässä että ostaessasi silmälasit verkkokaupasta. Synsamilta saat myös Eyezen-linssejä. Ne on suunniteltu erityisesti estämään silmien ylirasittumista ja suodattamaan osan sinisestä valosta. Niissä suojaava ominaisuus on upotettu itse linssiin.

Sininen valo ei itsessään ole vaarallista, ja sitä tulee taivaalta kaiken aikaa. Sininen valo on tärkeää, sillä se auttaa meitä pysymään hereillä. Sinisessä valossa on kuitenkin myös elementtejä, jotka voivat tutkimusten mukaan olla haitallisia silmille. Näyttöjen ja nykyaikaisten valonlähteiden ansiosta altistumme sisäympäristössä aiempaa runsaammalle siniselle valolle. Emme tunne altistuksen vaikutuksia tarkkaan, mutta sinisen valon osittainen suodattaminen ei ole vahingollista, ja useimmat kokevat sen miellyttäväksi silmille.

Saat sinivalosuodattimilla varustettuja laseja meiltä Synsamilta. Käsittely heijastaa osan sinisestä valosta ja lisää näin mukavuutta ja parantaa silmien terveyttä. Voit valita tämän pinnoitteen sekä myymälässä että ostaessasi silmälasit verkkokaupasta. Valikoimassamme on myös Eyezen-linssejä, jotka on suunniteltu erityisesti estämään silmien ylirasittumista ja suodattamaan osan sinisestä valosta.

Sinivalolasien hinta vaihtelee mallista riippuen, mutta Synsamilta saat sinivalosuodattimella varustetut lukulasit edullisimmillaan 30 eurolla. Näitä kutsutaan Readers Blue Block -laseiksi, joita on saatavana useina erilaisina malleina. Synsamilla voit valita siniseltä valolta suojaavan pinnoitteen sekä myymälässä että ostaessasi silmälasit verkkokaupasta. Saat meiltä myös Eyezen-linssejä, jotka on suunniteltu erityisesti estämään silmien ylirasittumista ja suodattamaan osan sinisestä valosta. Niissä suojaava ominaisuus on upotettu itse linssiin.

Sinivalolasit ovat erityisesti suunnitellut silmälasit tai linssit, jotka on tarkoitettu suojaamaan silmiä liialliselta siniseltä valolta. Keinotekoista sinistä valoa säteilee esimerkiksi tietokoneiden, älypuhelimien ja muiden digitaalisten näyttöjen ruuduilta.

Sinivalolasit on suunniteltu estämään tai vähentämään silmiin pääsevän haitallisen sinisen valon määrää. Sinivalolasien linssit on päällystetty EPS-materiaalilla, joka on suunniteltu suodattamaan sinisen valon tiettyjä aallonpituuksia.

Sinivalolasit voivat auttaa vähentämään silmien rasitusta ja väsymystä pitkäaikaisen näyttöaltistuksen aikana. Ne voivat myös parantaa unen laatua ja helpottaa nukahtamista, jos niitä käytetään ennen nukkumaanmenoa, sillä ne vähentävät sinisen valon vaikutusta unirytmiin.

Sinivalolaseista voi olla hyötyä erityisesti ihmisille, jotka viettävät paljon aikaa tietokoneen, älypuhelimen tai muiden digitaalisten laitteiden näyttöjen ääressä. Niistä voi olla hyötyä myös herkkäsilmäisille tai niille, joilla vaikeuksia unettomuuden tai nukahtamisen kanssa. Sinivalolasit sopivat myös ihmisille, jotka haluavat lisätä silmiensä mukavuutta pitkäaikaisen näyttöaltistuksen aikana. 

"Blue blocker" viittaa linssien tai EPS-suodattimien ominaisuuteen, joka estää tai vähentää silmien altistusta liialliselle siniselle valolle. Se on yleisnimitys sinivalolaseille, jotka tarjoavat suojaa digitaalisten näyttöjen keinotekoiselta siniseltä valolta.

Kyllä, blue blocker -lasit ja sinivalolasit viittaavat molemmat laseihin tai linssien ominaisuuksiin, jotka suojaavat silmiä liialliselta siniseltä valolta. Käytännössä ne ovat siis synonyymejä.

Blue blocker -laseissa on erityistä EPS-teknologiaa hyödyntävä pinnoite tai suodatin, joka suodattaa tai blokkaa sinisen valon tiettyjä aallonpituuksia. Perinteiset luku- tai silmälasit eivät yleensä suojaa silmiä siniseltä valolta.

Blue blocker -laseja voidaan käyttää ympäri vuorokauden tarpeen mukaan, mutta niiden käyttöä suositellaan erityisesti silloin kun olet altistunut pitkään digitaalisten näyttöjen siniselle valolle. Kuitenkin, jos käytät niitä ennen nukkumaanmenoa, ne voivat auttaa nukahtamisessa sekä parantamaan unen laatua.

Useimmissa tapauksissa et tarvitse reseptiä hankkiaksesi blue blocker -laseja. Monet optikkoliikkeet ja verkkokaupat tarjoavat niitä ilman reseptiä. Voit hankkia tavalliset blue blocker -lasit tai keskustella optikon kanssa, mikäli haluat linssit mukautettuna omiin yksilöllisiin tarpeisiisi.