näöntarkastus

Piilolinssit hidastavat lasten likinäköisyyden kehittymistä - Tätä se tarkoittaa käytännössä

Yhä useampi lapsi likinäköistyy, ja se lisää myös riskiä myöhemmällä iällä tiettyihin silmäsairauksiin, kuten glaukoomaan tai verkkokalvon irtaumaan. Apua on kuitenkin saatavilla! MiSight® 1 day -piilolinssit parantavat lapsesi näköä ja voivat lisäksi hidastaa likinäköisyyden kehittymistä.

Likinäköisyys lapsilla

Likinäköisyys tai likitaitteisuus tarkoittaa, että ihminen näkee tarkasti lähelle, mutta huonosti kauas. Näkö heikkenee usein kummastakin silmästä, mutta toisen silmän taittovirhe voi olla myös toista miedompi. Lapsilla likitaitteisuus kehittyy tavallisesti kouluvuosien aikana eikä se katoa iän myötä.  

Lasten likinäköisyys yleistyy

Useiden tutkimusten mukaan likinäköisyys yleistyy jatkuvasti lapsilla ympäri maailman. Cooper Visionin Ruotsissa toteuttaman tutkimuksen mukaan 19–24 % ruotsalaisista vanhemmista kertoo lastensa (8–16-vuotiaiden) olevan likinäköisiä, ja muissa tutkimuksissa luvut ovat olleet vieläkin suurempia.

Geenit

Likinäköisyyden riski on suurempi, jos molemmat vanhemmat ovat likinäköisiä.

Riski on lähes:

     
Kun molemmat vanhemmat ovat likinäköisiä.

    
Kun toinen vanhemmista on likinäköinen.

 

Kun kumpikaan vanhemmista ei ole likinäköinen.

Elämäntavat

Tutkimuksien mukaan nykyaikainen elämäntapa saattaa aiheuttaa myopian kehittymistä.


Vähäinen ulkona oleminen.

 


Pitkät lähityöjaksot, kuten lukeminen ja kannettavien laitteiden käyttäminen.

Heikot valaistusolosuhteet.

 

Voivatko piilolinssit hidastaa lapseni likinäköisyyden kehittymistä?

Likinäköisyyttä ja sen kehittymistä ei valitettavasti voida parantaa tai pysäyttää kokonaan. Silmälasit ja piilolinssit korjaavat taittovirheen, mutta eivät hidasta likinäköisyyden kehittymistä. MiSight® 1 day -piilolinssien avulla lapsen likinäköisyyden kehittymisen nopeutta ja määrää voidaan kuitenkin rajoittaa. Samalla voidaan myös ehkäistä tiettyjen silmäsairauksien kehittymistä tulevaisuudessa. CooperVisionin tutkimuksen mukaan MiSight® 1 day korjaa likitaitteisuutta ja hidastaa sen kehittymistä lapsilla 59 prosenttia. Teho perustuu erityiseen ActivControl®-teknologiaan.*
 

*Kolmen vuoden aikana MiSight® 1 day hidasti myopian kehittymistä keskimäärin 59 prosenttia verrattuna yksiteholinsseihin. Lähde: CooperVision 

MiSight 1 day linser

 

Näin MiSight® 1 day -piilolinssit toimivat:

• Piilolinssien nimi on MiSight® 1 day, ja ne ovat pehmeät, lapsiystävälliset kertakäyttölinssit, jotka on suunnitellut linssivalmistaja CooperVision.

• Piilolinssien avulla voidaan rajoittaa lapsen likinäköisyyden kehittymisen nopeutta ja määrä. Samalla voidaan ehkäistä tiettyjen silmäsairauksien kehittymistä tulevaisuudessa.

• Linssit on kehitetty likinäköisille lapsille, joiden vahvuudet ovat välillä -0,25 – -10,0. Linssejä voidaan käyttää mikäli reseptissä on hajataittoa alle -1,00.

• Helppokäyttöisiä kertakäyttölinssejä ei tarvitse puhdistaa tai säilyttää.

• Linssejä voidaan käyttää jo 8-vuotiaasta alkaen (tai nuorempana silmälääkärin neuvosta). 

Lähde: CooperVision

 

Näin voit auttaa lastasi

 

Skog

Pidä taukoja!

Silmille tekee hyvää pitää vähän väliä taukoja ruudun tai kirjan äärestä ja muista puuhista, joissa lapsen katse on tarkennettuna lähelle. Tämä johtuu siitä, että sillä silmillä on välillä katsottava myös kauemmas. Tutkimusten* mukaan silmät voivat hyvin, kun ihminen viettää ulkona vähintään 90 minuuttia päivässä tai 11 tuntia viikossa.

Öga

Keskustele optikon kanssa tai varaa näöntarkastus

Jos haluat, että lapsesi kokeilee likitaitteisuutta korjaavia piilolinssejä, niin käänny optikon puoleen tai varaa aika piilolinssien ensisovitukseen tästä.

VARAA NÄÖNTARKASTUS

*IMPACT OF INCREASING PREVALENCE OF MYOPIA AND HIGH MYOPIA The impact of myopia and high myopia a Report of the Joint World Health Organisation - Brien Holden Vision Institute


Kysymyksiä lasten piilolinssien käytöstä, vastaajana Synsamin lasten näköön erikoistunut Ida Malmblad

 

1. Soveltuvatko piilolinssit tosiaan lapsille?

Tiedämme, että osa vanhemmista empii asian kanssa, mutta piilolinssien käytön riskit ovat vähäiset, jos linsseistä huolehditaan asianmukaisesti. Kun me optikot sovitamme linssejä lapsille, teemme huolellisen tarkastuksen ja valitsemme linssityypin, joka on erityisen hellävarainen lasten silmille. MiSight® 1 day, joka voi hidastaa likitaitteisuuden kehitystä, on pehmeä ja lapsiystävällinen kertakäyttölinssi, joka on helppokäyttöinen eikä edellytä puhdistusta tai säilytystä.

CooperVisionin tutkimuksen mukaan yhdeksän lasta kymmenestä käyttää mieluummin MiSight-linssejä kuin silmälaseja. Olen toiminut pitkään optikkona, ja kokemukseni mukaan lapsi, joka aloittaa piilolinssien käytön, kokee usein voivansa leikkiä ja liikkua vapaammin ja olla enemmän oma itsensä kuin ennen.

2. Mistä tiedän, onko lapseni valmis käyttämään piilolinssejä?

Piilolinssien käytölle ei ole oikeastaan ikärajaa, vaan kyse on siitä, milloin lapsen katsotaan voivan huolehtia linsseistä. Komplikaatiot ovat harvinaisia, mutta hygienia on tärkeää. Jos lapsesi osaa pestä kädet huolellisesti ja ottaa linssit pakkauksesta, hän on todennäköisesti valmis käyttämään niitä.

Saatat pohtia myös, pystyykö lapsesi omaksumaan ohjeita ja muistamaan asioita niin, ettei sinun tarvitse muistuttaa häntä jatkuvasti. Jos lapsi käyttää kertakäyttölinssejä, linssejä ei tarvitse puhdistaa eikä piilolinssinestettä tarvita, vaan lapsi voi vain laittaa linssit illalla roskakoriin. On hyvä idea keskustella asiasta Synsamin optikon kanssa, sillä häneltä saat hyviä neuvoja ja vinkkejä arkeen!

3. Olen lukenut, että lasten likinäköisyys yleistyy liiallisen ruutuajan vuoksi. Miten pitkään lapseni voi katsoa ruutua päivässä?

Hyvä tasapaino on silmän kannalta paras vaihtoehto. Olemme jo pitkään tienneet, että perintötekijät vaikuttavat likinäköisyyteen, mutta tutkimukset osoittavat, että ratkaisevaa on myös se, miten käytämme silmiämme. Liiallinen lähinäön käyttö ja ulkoilun puute voivat heikentää lasten näöntarkkuutta. Suosittelen, että lapset pitävät säännöllisesti taukoja ruutuajasta ja muusta lähinäön käytöstä ja suuntaavat välillä katseensa kauemmas. Tutkimusten* mukaan 90 minuuttia ulkoleikkejä päivittäin on hyväksi silmille.

*IMPACT OF INCREASING PREVALANCE OF MYOPIA AND HIGH MYOPIA The impact of myopia and high myopia a Report of the Joint World Health Organisation - Brien Holden Vision Institute.

Lue lisää: Lapset ja piilolinssit – miten yhtälö toimii käytännössä? 

Lue lisää: Mitä on likinäköisyys?

Lue lisää: Piilolinssisopimus sopii myös lapsille