mies selfiekepin kanssa

Näin monitehopiilolinssit toimivat

Onko sinulla moniteholasit, mutta haluaisit kokeilla piilolinssejä? Monitehopiilolinssit tarjoavat monia hyötyjä. Optikko Håkan Broman kertoo, mitä monitehopiilolinssien valinnassa kannattaa ottaa huomioon.

Monitehopiilolinssit avuksi ikänäköön

Kaikkien lähinäkö heikkenee enemmin tai myöhemmin. Tätä vaivaa kutsutaan ikänäöksi (presbyopia), ja se on täysin luonnollinen tila, jossa lähinäöstä tulee epätarkka. Ikänäöstä kärsivän on esimerkiksi vaikea lukea, työskennellä tietokoneella tai nähdä, mitä puhelimen näytöllä tapahtuu.

– Osalla näkö heikkenee äkillisesti, ja muilla se tapahtuu pikkuhiljaa ajan myötä. Fakta on kuitenkin, että näkö alkaa tavallisesti heiketä vähitellen 40 ikävuoden jälkeen, Håkan Broman sanoo.

Ikänäöstä ja muusta taittovirheestä kärsivät voivat vaihdella lukulasien ja tavallisten linssien välillä tai käyttää moniteholaseja. Toinen vaihtoehto taittovirheen korjaamiseksi ovat monitehopiilolinssit. Käyttäjän oma mieltymys ratkaisee, minkä vaihtoehdon hän valitsee. 

Monitehopiilolinssit ja multifokaaliset piilolinssit ovat sama asia

Monitehopiilolinssit, joita kutsutaan joskus myös multifokaalisiksi piilolinsseiksi, perustuvat kykyyn nähdä hyvin niin lähelle, keskivaiheille kuin kauaskin. Se tarkoittaa, että pupillin edessä on vahvuus kullekin etäisyydelle ja silmä valitsee, minkä kuvan pitää kulloinkin olla tarkka.

– Tätä voidaan verrata junan ikkunasta ulos katsomiseen: voit valita, onko peilikuvasi vai ulkona vilistävä maisema tarkka. Moniteholinsseihin tottuminen voi kestää, mutta kun se tapahtuu, on aivan loistavaa, kun näkee tarkasti etäisyydestä ja katseen suunnasta riippumatta, Broman selittää.

Monitehopiilolinssien monet hyödyt

Monitehopiilolinssien käyttö mielletään usein miellyttävämmäksi kuin moniteholasien käyttö, sillä piilolinssi mukailee silmän liikettä eikä käyttäjän tarvitse kääntää päätään nähdäkseen tarkasti.
- Kun piilolinssit ovat silmissä, ne ovat aina paikoillaan toisin kuin silmälasit. Sinun ei enää tarvitse käyttää aikaa silmälasien etsimiseen.
Moniteholinssit ovat myös käytännölliset esimerkiksi ulkoillessa ja liikuntaa harrastaessa. Ne soveltuvat erinomaisesti juoksemiseen, hiihtämiseen, golfin pelaamiseen, salilla käymiseen ja puutarhatöihin.
- Tarvitset vain yhdet piilolinssit sen sijaan, että sinun tarvitsisi käyttää esimerkiksi lukulaseja ja tavallisia silmälaseja. Monitehopiilolinssit soveltuvat tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Mitkä ovat kaksitehopiilolinssit?

Multifokaalisia piilolinssejä tai monitehopiilolinssejä kutsuttiin aiemmin kaksitehopiilolinsseiksi.
– Nykyään ei juurikaan käytetä kaksitehopiilolinssejä, vaan 45 vuotta täyttäneille suositellaan tavallisesti monitehopiilolinssejä, Broman sanoo.

Kolme merkkiä ikänäöstä:

- Väsymys ja päänsärky.
- Silmien on vaikeaa kohdistaa nopeasti kaukana sijaitsevasta kohteesta lähellä sijaitsevaan kohteeseen ja päinvastoin. Tämä johtuu siitä, että silmän mykiöstä tulee jäykempi iän myötä.
- Voit joutua siirtelemään edessäsi olevaa kohdetta, jotta näkisit sen kunnolla. Kun haluat esimerkiksi katsoa puhelintasi, joudut mahdollisesti pitelemään sitä kaukana nähdäksesi näytöllä olevan sisällön.

Mistä tietää, että tarvitsee monitehopiilolinssit?

Jos epäilet tarvitsevasi moniteholinssit, ota ensin yhteyttä optikkoosi. Ainoastaan optikko voi auttaa sinua varmistamaan, että saat käyttöösi oikeanlaiset linssit. Voit varata ajan näöntarkastukseen ja saada optikolta apua moniteholinssien kokeilemiseen täältä. 

Monitehopiilolinssien tilaaminen

Voit tilata piilolinssit Synsam Lifestyle -linssisopimuksemme kautta. Lue lisää sopimuksesta täältä.