likinäköisyys


Likitaitteisuus eli likinäköisyys on hyvin tavallista – se on kaikkein tavallisin taittovirhe ja tarkoittaa sitä, että ihminen näkee hyvin lähelle mutta huonosti kauas. Likinäköisyys on helppo korjata silmälaseilla tai piilolinsseillä. Likinäköisyydestä eli myopiasta kärsivä saa silmälaseihinsa miinusvoimakkuudet.

On tavallista, että likinäköinen henkilö siristelee silmiään nähdäkseen tarkemmin kauas. Tämä voi kuitenkin johtaa päänsärkyyn ja silmien väsymiseen.

  1. Likinäköisyys on hyvin tavallista.

MISTÄ LIKInäköisyys JOHTUU?

Likinäköiset näkevät hyvin lähelle, mutta kaukana olevat kohteet näyttävät epätarkoilta. Likinäköisen henkilön silmämuna on liian pitkä. Tällöin valo silmän sisällä taittuu verkkokalvon eteen, ei verkkokalvolle. Tämä johtaa siihen, että kauempana sijaitsevat kohteet näkyvät sameina.

Likinäköisyys on periytyvä, kaikkein tavallisin taittovirhe. Se yleistyy jatkuvasti, sillä vietämme yhä enemmän aikaa sisällä tietokoneiden, matkapuhelinten ja tablettien parissa. Likinäköisyyden todennäköisyys kasvaa, jos silmä ei saa ulkoa tulevaa valoa tai harjoitusta kauas ja lähelle näkemiseen. Lapsilla likinäköisyys kehittyy tavallisesti hitaasti kouluvuosien aikana eikä häviä iän myötä. Likinäköisellä aikuisella voi olla myös lähinäön ongelmia. Osa likinäköisistä aikuisista pystyy lukemaan silmälaseitta.

LIKInäköisyyden OIREET:

  • Sinun on vaikeaa nähdä kauas; esimerkiksi liikennemerkit ja luokkahuoneen liitutaulu näyttävät sumeilta
  • Siristelet silmiäsi, jotta näkisit paremmin
  • Silmäsi väsyvät usein
  • Päätäsi särkee usein

MITEN LIKInäköisyys KORJATAAN?

Likinäköisyys ei korjaannu itsestään, vaan sen korjaamiseen tarvitaan silmälasit tai piilolinssit. Silmälaseissa on niin sanotut miinuslinssit, jotka ovat paksummat reunoilta kuin keskeltä. Likinäköisyyden korjaamiseen tarkoitetuissa piilolinsseissä on myös miinusvoimakkuudet. Likinäköisyydestä kärsivät voivat käyttää myös moniteholaseja tai -piilolinssejä.

Silmälasit tai piilolinssit valmistetaan silmälasireseptin mukaan.

NÄÖNTARKASTUKSESSA TUTKITAAN likinäköisyyttä

Jos epäilet, että sinulla tai lapsellasi esiintyy likinäköisyyttä, voit varata ajan näöntarkastukseen optikollemme. Varaa aika näöntarkastukseen täältä. Yhdessä optikon kanssa voit selvittää näkösi ongelmat ja ratkaista ne. Tervetuloa!

Huolehdimme silmistäsi

Synsam Lifestyle -sopimukseen kuuluvat vuosittaiset näöntarkastukset ja aina ilmaiset käynnit, jos sinulla on esimerkiksi ongelmia tai jotakin kysyttävää.

Lue lisää