Likinäköisyys eli myopia

Likinäköisyys eli myopia

Likinäköisyys eli myopia on hyvin tavallista. Se on itse asiassa kaikkein yleisin taittovirhe. Likinäköisyys, tai likitaittoituus, tarkoittaa sitä, että ihminen näkee hyvin lähelle mutta huonosti kauas. Siksi onkin tavallista, että likinäköinen henkilö siristelee silmiään nähdäkseen tarkemmin kauas. Tämä voi kuitenkin johtaa päänsärkyyn ja silmien väsymiseen. Likinäköisyys on helppo korjata silmälaseilla tai piilolinsseillä. Likinäköinen saa silmälaseihinsa miinusvoimakkuudet.


Mistä likinäköisyys johtuu?

Likinäköiset näkevät lähelle ilman ongelmia, mutta kaukana olevat kohteet näyttävät epätarkoilta. Useimmiten likinäköisen henkilön silmämuna on liian pitkä. Tällöin valo silmän sisällä taittuu verkkokalvon eteen, ei verkkokalvolle. Tämä johtaa kauempana sijaitsevien kohteiden näkymiseen sameina.

Likitaittoisuus on paitsi yleistä, myös periytyvää. Myopia yleistyy jatkuvasti, sillä vietämme yhä enemmän aikaa sisällä tietokoneiden, matkapuhelinten ja tablettien parissa. Likinäköisyyden todennäköisyys kasvaa, jos silmä ei saa ulkoa tulevaa valoa tai harjoitusta kauas ja lähelle näkemiseen.

Lapsilla likinäköisyys kehittyy tavallisesti hitaasti kouluvuosien aikana eikä häviä iän myötä. Likinäköisellä aikuisella voi olla myös lähinäön ongelmia. Osa likinäköisistä aikuisista pystyy lukemaan hyvin ilman silmälaseja.

Myopian eli Likinäköisyyden oireet:

  • Sinun on vaikeaa nähdä kauas; esimerkiksi liikennemerkit ja luokkahuoneen liitutaulu näyttävät sumeilta
  • Siristelet silmiäsi, jotta näkisit paremmin
  • Silmäsi väsyvät usein
  • Päätäsi särkee usein

Miten likitaittoisuus korjataan?

Likinäköisyys eli likitaittoisuus ei yleensä korjaannu itsestään, vaan sen korjaamiseen tarvitaan silmälasit tai piilolinssit. Silmälaseissa on niin sanotut miinuslinssit, jotka ovat paksummat reunoilta kuin keskeltä. Myopian korjaamiseen tarkoitetuissa piilolinsseissä on myös miinusvoimakkuudet. Likinäköiset voivat käyttää myös moniteholaseja tai -piilolinssejä.

Silmälasit tai piilolinssit valmistetaan silmälasireseptin mukaan.

Näöntarkastuksessa tutkitaan likinäköisyyttä

Jos epäilet, että sinulla tai lapsellasi esiintyy likitaittoisuutta, voit varata ajan näöntarkastukseen optikollemme. Varaa aika näöntarkastukseen täältä. Yhdessä optikon kanssa voit selvittää näkösi ongelmat ja ratkaista ne. Tervetuloa!

Likinäköisyys lapsilla

Likinäköisyys lapsilla

Silmälasit, jotka hidastavat likinäköisyyden kehittymistä lapsilla. Lasten likinäköisyyden kehittymistä ei voida kokonaan estää, mutta sitä voidaan hidastaa.

Lue lisää
Sopimukseen kuuluu vuosittaiset näöntarkastukset

Synsam Lifestyle

Sopimukseen kuuluu vuosittaiset näöntarkastukset

Lue lisää
Autamme sinua löytämään tarpeisiisi sopivat silmälasit

Varaa näöntarkastus

Autamme sinua löytämään tarpeisiisi sopivat silmälasit

Varaa näöntarkastus