lapset silmälasit päässä

Silmälasit, jotka hidastavat likinäköisyyden kehittymistä lapsilla

Lasten likinäköisyyden kehittymistä ei voida estää, mutta sitä voidaan hidastaa oikeanlaisilla silmälaseilla. Lue tältä sivulta vinkit.

Voivatko oikeanlaiset silmälasit hidastaa lapseni likinäköisyyden kehittymistä?

Lasten likinäköisyyden kehittymistä ei voida täysin estää tai pysäyttää, mutta sitä voidaan hidastaa. Apua on siis saatavilla! Tutkimukset osoittavat, että Essilor® Stellest™ -linsseillä varustetut silmälasit hidastavat likinäköisyyden kehittymistä niitä käyttävillä lapsilla. Lisäksi lasien käyttö ehkäisee tulevaisuudessa tiettyjä silmäsairauksia. Kun Essilor® Stellest™ -linssejä käytetään 12 tuntia päivässä, likinäköisyyden kehittyminen hidastuu keskimäärin 67% verrattuna tavallisiin yksitehoisiin silmälaseihin*. 

*Bao J. et al. (2021). Myopia control with spectacle lenses with aspherical lenslets: a 2-year randomised clinical trial. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci.; 62(8):2888.

Näin Stellest™-linsseillä varustetut silmälasit hidastavat likinäköisyyttä:

Stellest™-linssit korjaavat lapsesi näkövirheitä ja hidastavat likinäköisyyden kehittymistä.

  1. Korjaus – Stellest™-linsseillä näkee yhtä terävästi kuin tavallisilla yksitehoisilla linsseillä.
  2. Kontrolli – Lisäksi likinäköisyyden kehittyminen hidastuu keskimäärin 67 %(*) verrattuna yksiteholinsseihin. Likinäköisyyttä hidastetaan säätämällä silmän kasvua, ja tuloksia on havaittu jo kuuden kuukauden käytön jälkeen. Ensimmäisen vuoden jälkeen yhdeksällä kymmenestä Stellest™-linssejä käyttävistä lapsista silmien kasvu oli samanlaista tai hitaampaa kuin lapsilla, joilla ei ollut likinäköisyyttä (**).

Varaa aika lapsen näöntarkastukseen⇒

Mitä likinäköisyys tarkoittaa?

Likinäköisyys tarkoittaa, että ihminen näkee tarkasti lähelle, mutta huonosti kauas. Likinäköisyys kehittyy usein molempiin silmiin, mutta vasemman ja oikean silmän välillä voi olla eroja. Lasten likinäköisyys havaitaan usein kouluiässä, eikä se häviä iän myötä.

Mistä likinäköisyys johtuu?

Likinäköisyys on perinnöllistä, mutta siihen vaikuttavat myös elämäntavat. Lasten likinäköisyys on yleistymässä, ja yhä useammat lapset tulevat likinäköisiksi jo nuorempina. Se johtuu osittain elämäntavasta, jossa istutaan paljon sisällä. Silmät tarvitsevat luonnonvaloa voidakseen hyvin, mielellään vähintään 90 minuuttia päivässä. Likinäköistymisen riski kasvaa, jos vietämme paljon aikaa sisätiloissa näytön ääressä sen sijaan, että suuntaisimme katseemme välillä kauemmas.

Näin prosessi etenee:


1. Näöntarkastus 
Ensimmäisellä käynnillä tehdään alustava arvio lapsen näöstä ja määrätään silmälasit. Stellest™-linssejä suositellaan, jos lapsellesi on kehittymässä likinäköisyys tai hän on jo likinäköinen, mutta myös silloin, jos hänellä on huomattavan likinäköisyyden riski. 

Skog

2. Valitse silmälasit
Toisella käyntikerralla lapsi sovittaa ja valitsee silmälasit, ja kehykset säädetään hänelle sopiviksi. Uusiin silmälaseihin sopeutuminen voi kestää jopa viikon. Tutkimukset osoittavat, että 90 % lapsista sopeutuu silmälaseihin kolmen päivän kuluessa ja 100 % viikon kuluessa**. Yleensä suositellaan, että silmälaseja käytetään vähintään 12 tuntia päivässä, jotta silmä alkaa sopeutua ja likinäköistyminen hidastuu. 

Öga

 3. Seuranta
Kahden viikon kuluttua lapsi kutsutaan seurantakäynnille. Ensimmäisessä seurannassa tarkistetaan, miltä lasit tuntuvat ja tarvitseeko linssejä tai kehyksiä säätää. Lapsi ja vanhemmat voivat myös esittää kysymyksiä. Lapsi ja vanhemmat kutsutaan kuuden kuukauden välein seurantakäynnille, jossa kontrolloidaan likinäköistymistä. Myös näöntarkkuus kauas ja lähelle tarkistetaan.

Lue myös: Mitä likinäköisyys tarkoittaa?

**Bao, J. et al. (2021). One-year myopia control efficacy of spectacle lenses with aspherical lenslets. Br. J. Ophthalmol. doi:10.1136/bjophthalmol-2020-318367. Drobe B. et al. (2020). Adaptation and visual comfort in children with new spectacle lenses containing concentric rings of contiguous aspherical micro-lenses for myopia control. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci. 61(7): 94.

Usein kysyttyjä kysymyksiä likinäköisyydestä

Tärkeintä on, että lapsi käyttää laseja koko päivän, vaikka se tuntuukin aluksi vieraalta. Ensimmäinen viikko on usein silmien sopeutumisvaihe, ja se voi tuntua lapsesta hieman oudolta. Parin päivän kuluessa monet tottuvat laseihin, ja ensimmäisen viikon jälkeen useimmat tuntevat olonsa hyväksi. Optikko auttaa, jos jotain on säädettävä. Kun lapsi käyttää laseja joka päivä koko päivän ajan, se tuottaa tuloksia. 

On aina tärkeää käydä optikolla tarkistuttamassa, onko lapsesi likinäköinen, mutta on joitakin asioita, jotka vanhemmat voivat huomata. Jos lapsellasi on päänsärkyä, hän alkaa siristellä silmiään tai haluaa istua lähellä kirjoja ja näyttöjä, tämä voi olla merkki kehittyvästä likinäköisyydestä. Silmien hierominen voi johtua monista syistä, mutta silmien yleistyvä hierominen voi kertoa myös kehittyvästä likinäköisyydestä. Jos huomaat lapsellasi yhden tai useamman näistä oireista ja epäilet, että lapsellesi on kehittymässä likinäköisyys, kannattaa varata aika näöntarkastukseen.