harmaakaihi

Harmaakaihin oireet ja hoito

Harmaakaihi on silmäsairaus, joka aiheuttaa näkökenttähäiriöitä, kuten näön sumenemista ja häikäistymistä. Harmaakaihi ei ole vaarallinen, ja se voidaan korjata optikon tekemän näöntutkimuksen ja silmälääkärin antaman hoidon avulla. Siksi on tärkeää, että tarkkailet näköäsi ja otat yhteyden optikkoon, jos epäilet harmaakaihia tai sinulla on muita näköongelmia. Optikoidemme antaman hyvän ja ennaltaehkäisevän palvelun ansiosta voit saada optimaalisen näkökykysi takaisin.

Mikä on harmaakaihi?

Kaihi-sanan alkuperä on sanassa ”kaihtaa”, joka tarkoittaa karttamista ja peittämistä. Silmän mykiön samentumaa voidaankin pitää eräänlaisena näkökentän peittymisenä. Harmaakaihissa silmän luonnollinen mykiö samenee eikä silmä pysty enää tarkentamaan tai muodostamaan tarkkoja kuvia.

Harmaakaihi vaikuttaa siitä kärsiviin hyvin erilaisin tavoin: joillekuille tulee huomattavia vaivoja, kun taas toiset eivät huomaa juuri mitään. Myös se, miten nopeasti näkö heikkenee, on yksilöllistä. Tästä syystä harmaakaihi voi kehittyä niin useiden vuosien kuin muutaman kuukaudenkin aikana. Harmaakaihia esiintyy useimmiten iäkkäillä.

Näin harmaakaihi ilmenee

Harmaakaihi ei aiheuta silmissä kipua tai ulkoisia silmävaivoja, vaan se vaikuttaa näkökykyyn. Yleisimmät oireet ovat näöntarkkuuden heikkeneminen ja häikäistymisen tunne. Jos sinulla on jokin seuraavista vaivoista, ota yhteyttä lähimpään optikkoon.

Harmaakaihin oireet:

  • Kahtena näkeminen (kaksoiskuvat)
  • Huonontunut näkökyky heikossa tai kirkkaassa valossa
  • Kirkkaasta valosta häikäistyminen pimeässä
  • Kirkkaista valonlähteistä aiheutuva epämukavuuden tunne
  • Heikentynyt värien kirkkauden erottaminen ja värien haalistuminen

Harmaakaihi – Mitä voit tehdä?

Harmaakaihin yleisin muoto liittyy ikääntymiseen, ja se onkin tavallisesti ikääntyneiden vaiva. Valitettavasti et voi itse vaikuttaa siihen, sairastutko harmaakaihiin. Voit kuitenkin vaikuttaa sairauden aiheuttamien vaivojen tasoon.

Aurinkolaseja käyttämällä voit suojata silmiäsi auringon haitallisilta UV-säteiltä ja pitää siten silmäsi virkeinä. Huolehtimalla silmiin kohdistuvien vammojen nopeasta hoidosta ja käymällä säännöllisesti näöntutkimuksissa voit vähentää liitännäissairauksien kehittymisen riskiä.

Näin Synsam hoitaa harmaakaihia

Tutkimme silmän ja mykiön kirkkauden havaitaksemme merkkejä harmaakaihista. Silmien terveystarkastuksen avulla optikkomme voi arvioida silmän terveyden nopeasti. Mikäli harmaakaihi on lievää, suosittelemme yleensä voimakkuuksilla varustettuja silmälaseja.

Useimmissa tapauksissa hoidoksi suositellaan leikkausta. Harmaakaihi voidaan leikata, vaikka sairaus ei olisi edennyt pitkälle: kirurginen toimenpide voidaan tehdä heti, kun silmäsairaus alkaa vaikuttaa arkeesi ja päivittäisiin toimintoihisi. Kun olet ottanut yhteyttä Synsamiin, optikkomme voivat tutkia silmäsi ja ohjata sinut silmälääkärin vastaanotolle jatkohoidon ja leikkauksen suunnittelemiseksi.

Miten harmaakaihi kehittyy?

Harmaakaihi on hyvin yleinen heikkonäköisyyden muoto, josta kärsii suurin osa ikääntyneistä. Toisin kuin monet muut jatkuvasti uusiutuvat elimistön solut, kuluneet mykiön solut eivät uusiudu. Silmien vanhimmat solut ovat siis yhtä vanhoja kuin ihminen itse. Tästä syystä lähes puolella 75-vuotiaista pohjoismaalaisista on samentunut silmän mykiö. Lähes kaikkien yli 80-vuotiaiden luonnollinen mykiö on enemmän tai vähemmän samentunut.

Harmaakaihi liittyy ikääntymiseen

Harmaakaihi johtuu usein korkeasta iästä. Harvinaisemmissa tapauksissa se voi olla myös periytyvää, synnynnäistä tai seurausta silmävammasta. Nämä epätavalliset harmaakaihin muodot ovat usein pitkälle kehittyneitä, mutta myös ne ovat helposti hoidettavissa. On hyvä mahdollisuus siihen, että näkö voidaan palauttaa samalle tasolle kuin se oli ennen harmaakaihin kehittymistä. On tärkeää, että otat yhteyttä paikalliseen optikkoon ja saat ammattitaitoista apua näköongelmiisi.

Synsamin optikot ovat aina valmiita auttamaan sinua saavuttamaan parhaat edellytykset silmiesi terveyden varmistamiseksi. Täältä voit varata ajan silmien terveystarkastukseen, jossa harmaakaihi voidaan havaita.

Ota yhteyttä

Ota meihin yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää

näöntarkastus

Huolehdimme silmistäsi

silmälasit

Autamme sinua löytämään tarpeisiisi sopivat silmälasit