Ostoskori on tyhjä!

Miten usein näkö on tutkittava?

Näkö heikkenee iän myötä, mutta joskus muutokset ovat niin pieniä, ettei niitä huomaa itse.

Synsam
Synsam

Näöntarkkuuden muutokset ilmaantuvat vähitellen, ja niitä voi olla vaikea havaita. Näkö on syytä tarkastuttaa kahden vuoden välein riippumatta siitä, onko muutoksia havainnut. Optikolla tehdyn tutkimuksen ansiosta voidaan hidastaa muutosten kehittymistä ja havaita mahdollisia silmäsairauksia.

Yleisin näkövaikeus on likitaittoisuus. Lähelle näkee hyvin, mutta kauas huonommin. Jos taas kauas näkee hyvin, mutta lukeminen tuottaa vaikeuksia, kyseessä on kaukotaittoisuus. Kaukotaittoisuuden ensimmäiset oireet ilmaantuvat usein 40 ikävuoden paikkeilla, mutta niitä voi esiintyä myös lapsilla ja nuorilla.

Näkö on tutkittava säännöllisesti myös piilevien silmäsairauksien havaitsemiseksi. Useimmat silmäsairaudet ovat helppohoitoisia, mutta silmälääkärin vastaanotolle on tärkeää hakeutua nopeasti. Optikon tekemässä perusteellisessa tarkastuksessa voidaan havaita esimerkiksi alkavia infektioita, glaukooma eli silmänpainetauti ja harmaakaihi. Tiesitkö, että silmämuutokset voivat myös olla merkki diabeteksesta?

Miten usein näkö on tutkittava?

  • 5–18-vuotiaat: vuoden välein
  • 19–65-vuotiaat: kahden vuoden välein
  • Yli 65-vuotiaat vuoden välein
  • Piilolinssien käyttäjät: 6 kuukauden välein

Lasten, iäkkäiden ja piilolinssien käyttäjien näkö on tutkittava vuoden välein

Kouluikää lähestyvien lasten on käytävä näöntarkastuksessa kerran vuodessa. Jos vaiva on pitkään hoitamattomana, keskittymiskyky ja koulunkäynti voivat häiriintyä. 66 vuotta täyttäneille suositellaan tiheämpiä tarkastuksia, etenkin, jos ajaa usein autoa. Myös piilolinssien käyttäjien pitäisi käydä näöntarkastuksessa vuosittain. Nykyään moni tilaa piilolinssit netistä, ja kiireisessä arjessa on houkuttelevaa jättää näöntarkastus väliin.