glaukooma eli silmäpainetauti

Silmänpainetauti eli glaukooma

Silmänpainetauti eli glaukooma viittaa ryhmään silmäsairauksia, jotka ovat hyvin yleisiä suomalaisten keskuudessa. Silmänpainetautia sairastaa Suomessa noin 80 000 ihmistä. Nykyhoidossa keskitytään silmänpaineen alentamiseen, sillä kohonnutta silmänpainetta pidetään sairauden suurimpana riskitekijänä. Silmänpainetaudin syntymekanismia ei kuitenkaan täysin tunneta. Sokeat pisteet näkökentässä ovat sairauden yleinen oire.

Yleistä tietoa glaukoomasta

Silmänpainetauti eli glaukooma havaitaan usein optikon suorittaman säännöllisen näöntutkimuksen yhteydessä, ennen kuin sairaus on ehtinyt aiheuttaa vakavaa vahinkoa. Jos käyt näöntutkimuksessa vähintään joka toinen vuosi tai useammin, tämä yleinen silmäsairaus voidaan havaita ja saat tarvitsemaasi hoitoa, jotta näkösi säilyy ennallaan.
 

Silmänpainetaudin eli glaukooman oireet

Useimmissa tapauksissa silmänpainetauti havaitaan säännöllisten näöntutkimusten yhteydessä. Sairaus ei yleensä aiheuta kipua tai epämukavuuden tunnetta silmissä. Lisäksi näkö saattaa pysyä pitkään terävänä. Silmänpainetaudin konkreettisten oireiden havaitseminen voi olla vaikeaa, sillä ne ovat sairauden alussa lähes huomaamattomia. Säännölliset näöntutkimukset paikallisella optikolla ovat siis tärkeitä, sillä niiden avulla sairautta voidaan ennaltaehkäistä. Optikko mittaa silmänpaineesi. Korkea, alhainen ja epäsäännöllinen silmänpaine ovat sairauden riskitekijöitä. Muista kuitenkin, ettei silmänpainetauti ole diagnosoitavissa yksinomaan silmänpaineen perusteella.

Sinun pitää myös itse tarkkailla näköäsi. Jos vastaat myöntävästi johonkin alla olevista kysymyksistä, sinun kannattaa tarkkailla näköäsi erityisellä huolella, sillä seuraavat tekijät saattavat vaikuttaa silmänpainetaudin kehittymiseen.

Onko suvussasi esiintynyt silmänpainetautia? Silmänpainetauti saattaa olla perinnöllinen, joten sukuhistoria voi vaikuttaa silmäsairauden esiintyvyyteen.

Oletko yli 40-vuotias? Sairauden yleisin muoto liittyy ikään, ja siitä kärsivät henkilöt ovat yleensä yli 40-vuotiaita.

Oletko voimakkaasti likinäköinen? Erittäin voimakas likinäköisyys saattaa aiheuttaa silmänpainetautia.

Onko silmänpaineesi todettu liian korkeaksi tai alhaiseksi? Jatkuva epäsäännöllinen silmänpaine voi vahingoittaa verkkokalvon hermostoa tai valoherkkiä soluja ja aiheuttaa silmänpainetautia.
 

Silmänpainetaudin eli glaukooman hoito

Silmänpainetaudin hoito on kehittynyt merkittävästi viimeisten 30 vuoden aikana. Siitä huolimatta on erittäin tärkeää, että sairautta hoidetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Voit minimoida pysyvät vauriot tai välttää ne kokonaan käymällä optikon vastaanotolla ja tutkituttamalla näkösi säännöllisesti. On siis tärkeää, että otat yhteyttä optikkoon, jos huomaat näkösi muuttuneen.

Monet silmänpainetaudin muodot eivät kuitenkaan aiheuta oireita tai vaivoja, ja tästä syytä silmänpainetaudin havaitsee usein optikko tai silmälääkäri. Optikko voi tarkastaa näkösi ja tutkia silmäsi sekä tehdä yhteenvedon havainnoista täydentävien keskusteluiden avulla. Jos optikko havaitsee merkkejä silmänpainetaudista tai muista poikkeamista, hän ohjaa sinut silmälääkärille, joka tutkii näköhermosi ja näkökenttäsi sekä mittaa silmänpaineen.
 

Silmänpainetaudin leikkaushoito

Jos sinulla todetaan silmänpainetauti, saat neuvoja sen hoitamiseen. Hoitona käytetään useimmiten silmätippoja ja säännöllisiä tutkimuksia. Joskus silmänpainetaudin korjaamiseen tarvitaan kuitenkin leikkaushoitoa. Synsam mahdollistaa yhteistyössä Mehiläisen kanssa silmänpainetautia korjaavan laserhoidon tai leikkauksen.
 

Mikä aiheuttaa silmänpainetaudin?

Silmänpainetauti voi kehittyä silmässä olevan poikkeuksellisen korkean paineen – niin sanotun intraokulaarisen paineen – seurauksena. Paine kohoaa, kun silmässä oleva neste ei pääse poistumaan normaalisti. Korkea paine voi vahingoittaa silmän verkkokalvon hermokerrosta. Paine ja vauriot vaikuttavat vähitellen näkökenttään, mikä voi johtaa silmänpainetautiin. On kuitenkin tärkeää muistaa, ettei korkea silmänpaine ole aina merkki silmäsairaudesta. Normaali silmänpaine ei myöskään suojaa silmänpainetaudilta.

Silmänpaineen tasosta riippumatta silmänpainetauti vaikuttaa näköhermoon, joka yhdistää silmän aivoihin. Näköhermo siirtää näköaistimuksen verkkokalvolta aivoihin. Jos näköhermo toimii puutteellisesti, kaikki näköaistimuksen osat eivät siirry aivoihin ja näkökenttään ilmestyy sokeita pisteitä.
 

Mikä on glaukooma eli silmänpainetauti?

Silmänpainetauti on nimitys ryhmälle silmäsairauksia, jotka aiheuttavat muutoksia silmän näköhermossa ja heikentävät näkökenttää. Periaatteessa silmänpainetauti voi vaikuttaa molempiin silmiin eriasteisesti, sillä sairaus voi kehittyä nopeammin toiseen silmään kuin toiseen. Siinä, miten silmänpainetaudin eri muodot vaikuttavat silmiin ja näkökenttään, on kuitenkin suuria eroja.
 

Silmänpainetaudin eli glaukooman eri muodot 

Silmänpainetauti yleisin muoto on avokulmaglaukooma. Tämä sairauden muoto liittyy ikään, ja sitä esiintyy yli 40-vuotiailla. Avokulmaglaukooma kehittyy hitaasti, ja se pysyy usein oireettomana ensimmäisten vuosien ajan. Siksi avokulmaglaukooma löydetään usein sattumalta optikolla tai silmälääkärikäynnin yhteydessä. Avokulmaglaukoomassa sarveiskalvon ja värikalvon välinen tila on väljä. Kun tila on kapea, puhutaan ahdaskulmaglaukoomasta. Tämä on yleisempää yli 40-vuotiailla likinäköisillä henkilöillä.

Akuutissa silmänpainekohtauksessa näkökyky heikkenee äkillisesti. Akuutti silmänpainekohtaus voi olla kivulias, minkä vuoksi voit tunnistaa sen sairauden merkeistä ja oireista. Silmäsairaus edellyttää välitöntä hoitoa. Jos toimiin ryhdytään nopeasti, mahdollisuudet sairauden ennaltaehkäisyyn ja hyvän näkökyvyn palauttamiseen ovat hyvät.

Synnynnäinen silmänpainetauti on erittäin harvinainen sairauden muoto. Se on perinnöllinen silmäsairaus, joka on havaittavissa jo syntymästä asti. Useimmat lapset saavat aluksi paikallishoitoa silmäsairautta vastaan, minkä jälkeen heidän silmänsä leikataan. Ennuste on hyvä, ja ne harvat, jotka ovat kärsineet silmänpainetaudista syntymästään asti, saavat usein paremman tai moitteettoman näön.

Sekundaarinen glaukooma on muista silmäsairauksista tai -vammoista aiheutuva silmänpainetaudin muoto. Se on harvinainen, ja sitä esiintyy vain silloin, kun ulkoiset tekijät vaikuttavat esimerkiksi silmän veren- tai nestekiertoon. Sekundaarista glaukoomaa hoidetaan eri tavoin, sillä hoitomuoto riippuu glaukooman aiheuttaneesta silmäsairaudesta tai -vammasta.

Ota yhteyttä

Ota meihin yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää

näöntarkastus

Huolehdimme silmistäsi

silmälasit

Autamme sinua löytämään tarpeisiisi sopivat silmälasit