Piilolinssit lapselle

Piilolinssit lapselle

Milloin lapsi voi alkaa käyttää piilolinssejä? Onko siihen alaikärajaa? Kummat ovat paremmat lapselle: piilolinssit vai silmälasit?

Milloin lapsi voi alkaa käyttää piilolinssejä? Onko siihen alaikärajaa? Kummat ovat paremmat lapselle: piilolinssit vai silmälasit? Synsamin optikko kertoo, miten lapset ja piilolinssit sopivat yhteen käytännössä.

Piilolinssit 8-vuotiaasta alkaen

Alaikärajaa piilolinssien käytön aloittamiselle ei ole, mutta optikot tekevät näöntarkastuksia lapsille kahdeksasta ikävuodesta alkaen. Tätä nuorempien lasten näkö tarkastetaan silmälääkärin vastaanotolla. Jos lapsi on riittävän kypsä huolehtimaan itsestään, käsien huolellisesta pesusta sekä piilolinssien paikalleen asettamisesta, poistamisesta ja puhdistamisesta (jos käytössä on kuukausilinssit; kertakäyttölinssejä ei tarvitse puhdistaa), hän on valmis käyttämään piilolinssejä.

– Tämä voi vaihdella suuresti lasten välillä. Jotkut ovat valmiita käyttämään piilolinssejä vasta teini-iässä, mutta yleisesti ottaen piilolinssit voi ottaa käyttöön jo ennen teini-ikää, kertoo Synsamin näönhuollon asiantuntija Awet Tesfamariam.

Onko lapsen turvallista käyttää piilolinssejä?

Osa vanhemmista suhtautuu epäilevästi lapsensa piilolinssien käyttöön, mutta riskit ovat pienet, jos piilolinsseistä huolehditaan oikein. Lapsi ei esimerkiksi saa koskaan nukkua piilolinssit silmissä, vaan ne on poistettava silmistä joka ilta. Piilolinssien huono hoito onkin usein suurin syy siihen, että piilolinssit saavat lapsen silmät esimerkiksi punoittamaan tai ärtymään.

–  Kun linssejä sovitetaan lapselle, optikko tekee huolellisen tarkastuksen ja valitsee linssityypin, joka on erityisen hellävarainen lapsen silmille. Siksi on tärkeää, että vanhemmat seuraavat käyttöä ja muistuttavat lasta optikon ohjeiden noudattamisesta. Voit milloin tahansa ottaa yhteyttä myymälään ja omaan optikkoosi, jos sinulla herää kysymyksiä, Awet muistuttaa.

Silmälasit vai piilolinssit lapselle?

Kummat kannattaa valita lapselle – silmälasit vai piilolinssit? Aiemmin lapsille suositeltiin useimmiten ainoastaan silmälaseja, mutta tilanne on muuttunut. Nykyään lapsen piilolinssien käytölle ei oikeastaan ole minkäänlaista estettä, ja optikolle on helppo varata aika lapselle sopivien piilolinssien löytämiseksi.

– Aikoinaan piilolinssejä suositeltiin lapsille harvemmin, mutta sittemmin moni asia on muuttunut. Markkinoilla on enemmän eri näkövirheitä korjaavia kertakäyttölinssejä, minkä ansiosta optikkojen on helpompaa löytää silmille mahdollisimman hellävaraiset linssit, Awet kertoo.

Piilolinssit tuovat useita hyötyjä lapselle:

  • Piilolinssit tukevat lapsen silmien terveyttä. Nykyään on olemassa piilolinssejä, jotka auttavat hidastamaan likinäköisyyden kehittymistä lapsilla. Tällaiset linssit voivat pidemmällä aikavälillä hidastaa näkövirheisiin liittyvien silmäsairauksien kehittymistä lapsilla.
  • Lapsi voi liikkua vapaasti ulkona, harrastuksissa ja leikeissä. Silmälaseista eroon pääseminen voi olla aktiiviselle lapselle erittäin mieluisaa. Silmälasit eivät enää huurru tai valu nenältä hikoiltaessa.
  • Piilolinssit tekevät näöstä luonnollisemman. Tämä tarkoittaa sitä, että piilolinssit antavat lapselle paremman ääreisnäön, josta voi olla hyötyä erilaisissa tilanteissa, kuten eri urheilulajeissa tai muissa aktiviteeteissa.
  • Lapsella on suurempi vapaus olla oma itsensä. Osa lapsista ei pidä silmälaseista, jolloin piilolinssit voivat olla hyvä lisä ja parantaa lapsen itsetuntoa.
  • Piilolinssit ovat hyvä lisä silmälasien käytön ohella. Jos lapsi pitää silmälaseista mutta kokee ne hankalaksi urheiltaessa tai muissa aktiviteeteissa, piilolinssit ovat omiaan helpottamaan arkea. Tällöin lapsi voi käyttää vuorotellen silmälaseja ja piilolinssejä hänelle luonnollisella tavalla.

Kertakäyttölinssit ovat parhaat lapselle

Jos lapsi käyttää kertakäyttölinssejä, vältytään linssien puhdistamiselta ja piilolinssinesteen käytöltä. Lapsi voi heittää piilolinssit roskiin illalla, antaa silmien levätä yön yli ja ottaa aamulla käyttöön uuden parin kertakäyttölinssejä. Kertakäyttölinssit vaativat siis minimaalisen määrän hoitoa. Tällöin ei myöskään tarvitse pelätä, että linssit häviävät tai menevät rikki, sillä kotona on useimmiten useampi uusi piilolinssipari valmiina. Ylimääräinen piilolinssipari on myös helppo ottaa mukaan koululaukkuun tai säilyttää urheilukassissa. Lapsi voi tietysti käyttää myös kuukausilinssejä, jos ne ovat hänelle parempi vaihtoehto. Synsamin optikko kertoo lapselle parhaiten sopivista vaihtoehdoista tarkastuksen yhteydessä.

Voiko lapsi oppia käsittelemään piilolinssejä?

Kun perhe tekee päätöksen piilolinssien käytöstä, Synsamin optikko valitsee lapselle parhaiten sopivat linssit. Varmistamme myymälässä, että lapsi oppii käsittelemään piilolinssejä sekä asettamaan ne paikoilleen ja poistamaan ne silmistä parhaalla mahdollisella tavalla. Seurantakäynnit sisältyvät palveluun piilolinssien käytön aloittamisen jälkeen, ja asiakkaat voivat aina piipahtaa myymälässämme. Suosittelemme myös alkuun useampia tarkastuskäyntejä, jotta vältytään mahdollisilta ongelmilta käytön alussa. 

Piilolinssisopimus lapsille

Piilolinssisopimuksella saat piilolinssit suoraan kotiisi joka kuukausi tai kolmen kuukauden välein riippuen siitä, minkälaisen sopimuksen valitset. Synsamin piilolinssisopimukseen sisältyy ilmainen näöntarkastus sekä piilolinssien vaihtaminen maksutta lapsen näön muuttuessa. Jos lapsi ei siis näe enää kunnolla nykyisillä piilolinsseillään, ne voidaan vaihtaa optikon suorittaman näöntarkastuksen jälkeen. 

Varaa näöntarkastus

Ilmainen näöntarkastus

Aika tarkastaa lapsesi näkö! Varaa aika ilmaiseen näöntarkastukseen.

Varaa näöntarkastus
Piilolinssit ja likinäköisyys

Piilolinssit ja likinäköisyys

Piilolinssit voivat hidastaa likinäköisyyttä.

Lue lisää
Silmälasisopimus lapsille ja nuorille

Synsam Lifestyle -sopimus lapsille

Silmälasisopimus lapsille alk. 5 €/kk. Valitse vähintään 3 lasit sopimukseen.

Lue lisää
Samalla viivalla

Ilmaiset urheilulasit lapsille

Synsam tarjoaa ilmaiset urheilulasit 5-12-vuotiaille.

Lue lisää