1. Solglasögon för barn på Synsam

Aurinkolasit lapsille – huomioi nämä viisi tärkeää asiaA

 

Suojaat lapsesi ihon auringolta UV-vaatteilla ja aurinkovoiteella, mutta yhtä tärkeää on suojata lapsesi silmät auringon haitallisilta UV-säteiltä. Selvitimme, mitä tulisi ottaa huomioon ostettaessa lasten aurinkolaseja.

 

Kysyimme lasten silmälasien asiantuntijalta optikko Håkan Bromanilta, miksi lapsen silmät on tärkeää suojata auringolta ja mitä tulisi ottaa huomioon ostettaessa aurinkolaseja lapselle.

Miksi lapsi tarvitsee aurinkolasit?

– Lapsen silmät ovat erityisen herkät UV-säteilylle, sillä niiden mykiöt ovat kirkkaammat kuin aikuisilla ja silmiin valoa päästävät pupillit ovat suuremmat. Siksi suurempi määrä UV-säteilyä pääsee silmän värikalvon takana sijaitsevaan mykiöön ja myös verkkokalvolle.

–UV-säteilyyn liittyy monia silmäsairauksia, ennen kaikkea harmaakaihia.

– Lapset viettävät enemmän aikaa ulkona, minkä vuoksi heidän keskimääräinen UV-altistuksensa on kolminkertainen aikuisiin verrattuna. Yhden tutkimuksen mukaan lapset ovat 20 vuoden ikään mennessä altistuneet noin 40–50 prosentille koko siitä UV-säteilyn määrästä, jolle he altistuvat elämänsä aikana.

– Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että ihosyövistä 5–10 prosenttia saa alkunsa ohuesta silmänympärysihosta.

Håkan Bromanin parhaat vinkit:

1. Osta lapselle aina UV-suojatut aurinkolasit

Ole erityisen tarkkana, kun valitset lapsellesi aurinkolaseja.

– Halpoja kopioita myydään kaikkialla, samoin kuin leikkiaurinkolaseja, jotka eivät suojaa lapsen silmiä lainkaan. Muista, että laadussa on eroja, Broman sanoo.

Synsamin valikoimasta löydät lasten aurinkolaseja 2–14-vuotiaille eri malleissa ja erikokoisina. Kaikkein tärkeintä on varmistaa, että lasten aurinkolaseissa on laadukkaat linssit, jotka suodattavat UV-säteilyn kokonaan.

– Meille on tärkeää, että kaikki lapsille tarkoitetut aurinkolasimme ovat korkealaatuisia ja turvallisia. Synsamilla voit luottaa siihen, että valitsitpa minkä tahansa mallin, aurinkolasit ovat aina CE-merkittyjä ja niissä on 100 prosentin UV-suoja. CE-merkintä takaa tehokkaan UV-suojan, mikä tarkoittaa, että suurin osa vaarallisesta UV-säteilystä suodattuu pois, Broman selittää.

Jos haluat olla varma, ettei silmiin pääse lainkaan UV-säteilyä, valitse aurinkolasit, joissa on UV 400 -merkintä. Tällöin haitallinen UV-säteily suodattuu kokonaan.

– UV 400 -suojatut aurinkolasit on suositeltavaa valita, kun lapsi altistuu erityisen suurelle määrälle säteilyä, esimerkiksi vedessä tai lumihangessa leikkiessä, Broman neuvoo.

2. Huomioi lapsen ikä valitessasi aurinkolasien mallia

Onko lapsesi 2–3-vuotias? Tai ehkä lapsesi on hieman vanhempi, mutta erittäin aktiivinen ja liikkuvainen? Tällöin sopiva valinta ovat remmilliset aurinkolasit, joista Polaroidilta löytyy kaksi mallia.

– Tällaiset aurinkolasit ovat erittäin pidettyjä, sillä kaikkein pienimmät lapset hukkaavat helposti aurinkolasit tai yrittävät ottaa ne pois päästä. Remmien avulla aurinkolasit pysyvät paikoillaan, Broman sanoo.

On myös hyvä kiinnittää huomiota oikean muotoisten kehysten valintaan.

– Kannattaa valita aurinkolasit, joissa on suuret ja kuperat linssit, jolloin ne eivät päästä läpi yhtä paljon valoa sivuilta ja suojaavat silmänympärysihoa paremmin. Tämä on erityisen tärkeää ostettaessa aurinkolaseja pienille lapsille, joiden iho on erittäin herkkä.

3. Ota lapsi mukaan valitsemaan aurinkolaseja

Hyvä idea on antaa lapsen osallistua aurinkolasien valintaan. Voit esitellä lapselle verkkokaupan tarjontaa tai ottaa hänet mukaan myymälään valitsemaan itselleen mieluisimmat.

– Jos lapsi pääsee osallistumaan aurinkolasien valintaan, hän ehkä myös käyttää niitä suuremmalla todennäköisyydellä silloinkin, kun vanhemmat eivät ole vahtimassa, Broman vinkkaa.

Tarjoavatko myös lasten merkkiaurinkolasit suojan auringolta?

– Monet vanhemmat haluavat valita myös lapselleen trendikkäät aurinkolasit. Nykypäivänä ei tarvitse valita designin ja turvallisuuden välillä. Esimerkiksi kaikissa Ray-Ban Junior -aurinkolaseissamme on UV 400 -suoja, Broman sanoo.

4. Lapsille on saatavilla aurinkolaseja VAHVUUKSILLA

Jos lapsellasi on vikaa näössä, Synsamilta saat myös aurinkolasit vahvuuksilla.  Valitset aurinkolasimallin lapsesi kanssa itse,  minkä jälkeen linssit hiotaan niin, että ne korjaavat lapsen näkövirheitä.

Täältä voit varata lapsellesi ajan näöntarkastukseen, jos epäilet lapsesi näkevän huonosti.

5. Näytä itse hyvää esimerkkiä käyttämällä aurinkolaseja

Ruotsalaistutkimuksen mukaan neljä kymmenestä aikuisesta ei käytä aurinkolaseja. Sanotaan myös, että lapset ottavat mallia vanhempiensa käytöksestä. Jos siis esimerkiksi syöt terveellisesti, harrastat liikuntaa ja käytät pyöräilykypärää, on todennäköisempää, että lapsesi tekee samoin. Sama pätee aurinkolaseihin. Vanhemmat ovat tärkeitä esikuvia lapsilleen. Kun vanhemmat suojautuvat auringolta, se on luontevampaa lapsillekin.

Lapsena opitut terveelliset tavat säilyvät todennäköisemmin myös aikuisuuteen. Aurinkovoiteiden käytöstä tehty yhdysvaltalainen tutkimus osoittaa esimerkiksi, että suurella osalla aurinkovoiteita käyttäneistä teini-ikäisistä vanhemmat olivat vaatineet aurinkovoiteen käyttöä aina lapsesta saakka.

– Hyvän esimerkin näyttämisen lisäksi aurinkolasit ovat tärkeät myös aikuisten omien silmien suojaamiseksi, Broman muistuttaa.

Täällä voit tutustua aikuisten aurinkolasivalikoimaamme. 

Muita tapoja suojata lapsi auringolta:

- Suojaa yli puolivuotiaiden lasten iho aurinkovoiteella, jossa on vähintään suojakerroin 30. Myös yli vuoden ikäisten lasten iho on suojattava UV-säteilyltä. Vanhempien lasten iho on hyvä suojata aurinkovoiteella niistä kohdista, jotka eivät ole vaatteiden peitossa.

– UV-teltta tai suuri aurinkovarjo on hyvä ottaa mukaan rannalle, uima-altaan äärelle tai puistoon, jos auringossa aiotaan olla pitkiä aikoja.

– Lasten ei tulisi olla pitkiä aikoja suoraan auringossa keskipäivällä, jolloin auringon UV-säteily on voimakkaimmillaan. Siksi säteilyturvaviranomaiset suosittelevat, että lapset välttävät oleskelua suorassa auringonvalossa kello 11 ja 15 välisenä aikana.

– Suojaa lapsen pää hellehatulla tai lippalakilla.

Aurinkolasit lapsille
 1. Polaroid Junior PLD 8015/N J5G JY 5212
  Polaroid Junior
  PLD 8015/N J5G JY 5212
  21 € 29 €
  ALE Kids
 2. Polaroid PLD 8020/S CYQ 4618
  Polaroid
  PLD 8020/S CYQ 4618
  21 € 29 €
  ALE Kids
 3. Polaroid PLD 8010/S MIF 4716
  Polaroid
  PLD 8010/S MIF 4716
  21 € 29 €
  ALE Kids
 4. Ray-Ban Junior Wayfarer RJ9052S 152/73 47
  Ray-Ban Junior Wayfarer
  RJ9052S 152/73 47
  74 € 99 €
  ALE Kids Online only

Näöntarkastuksen aika?


Varaa aika optikoillemme.

Varaa aika

Löydä myymälä


Symsamilla on yhteensä 31 liikettä eri puolilla Suomea. Löydä lähin myymäläsi.

Löydä myymälä