Aurinkolasit lapselle

Aurinkolasit lapselle

Mitä tulisi ottaa huomioon, kun valitaan aurinkolaseja lapselle?

Suojaat lapsesi ihon auringolta vaatteilla ja aurinkovoiteella, mutta yhtä tärkeää on suojata lapsen silmät auringon haitallisilta UV-säteiltä. Mutta mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, kun ostetaan aurinkolaseja lapselle tai vauvalle?

Miksi lapsi tarvitsee aurinkolasit?

Miksi lapsen silmät on tärkeää suojata auringolta? Lasten silmälasien asiantuntija optikko Håkan Broman kertoo mitä pitää ottaa huomioon, kun ostaa aurinkolasit lapselle tai vauvalle.

  • Lasten silmät ovat erityisen herkät UV-säteilylle. Tämä johtuu siitä, että lasten silmien mykiöt ovat kirkkaammat kuin aikuisilla ja silmiin valoa päästävät pupillit ovat suuremmat. Siksi silmän värikalvon takana sijaitsevaan mykiöön ja myös verkkokalvolle pääsee suurempi määrä UV-säteilyä.
  • UV-säteilyyn liittyy monia silmäsairauksia, ennen kaikkea harmaakaihia.
  • Lapset viettävät enemmän aikaa ulkona, minkä vuoksi heidän keskimääräinen UV-altistuksensa on kolminkertainen aikuisiin verrattuna. Erään tutkimuksen mukaan lapset ovat 20 vuoden ikään mennessä altistuneet noin 40–50 prosentille koko siitä UV-säteilyn määrästä, jolle he altistuvat elämänsä aikana.
  • Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että ihosyövistä 5–10 prosenttia saa alkunsa ohuesta silmänympärysihosta.

Näin valitset aurinkolasit lapselle

1. Osta lapselle aina UV-suojatut aurinkolasit

Ole erityisen tarkkana, kun valitset lapsellesi aurinkolaseja.

– Halpoja kopioita myydään kaikkialla, samoin kuin leikkiaurinkolaseja, jotka eivät suojaa lapsen silmiä lainkaan. Muista, että laadussa on eroja, Broman sanoo.

Synsamin valikoimasta löydät lasten aurinkolaseja 2–14-vuotiaille eri malleissa ja erikokoisina. Valikoimastamme löytyy myös vauvojen aurinkolasit. Kaikkein tärkeintä on varmistaa, että lasten aurinkolaseissa on laadukkaat linssit, jotka suodattavat UV-säteilyn kokonaan.

– Kaikki lapsille tarkoitetut aurinkolasimme ovat korkealaatuisia ja turvallisia. Synsamilla voit luottaa siihen, että valitsitpa minkä tahansa mallin, aurinkolasit ovat aina CE-merkittyjä ja niissä on 100-prosenttinen UV-suoja, Broman selittää.

Jos haluat olla varma, ettei silmiin pääse lainkaan UV-säteilyä, valitse aurinkolasit, joissa on UV 400 -merkintä. 

– UV 400 -suojatut aurinkolasit on kannattaa valita silloin, kun lapsi altistuu erityisen suurelle määrälle säteilyä, esimerkiksi vedessä tai lumihangessa leikkiessä, Broman neuvoo.

2. Huomioi lapsen ikä valitessasi aurinkolasien mallia

Onko lapsesi 2-3-vuotias? Tai ehkä lapsesi on hieman vanhempi, mutta erittäin aktiivinen ja liikkuvainen?Tällöin sopiva valinta ovat remmilliset aurinkolasit, joista löytyy kaksi mallia Polaroidilta.

– Tällaiset aurinkolasit ovat erittäin pidettyjä, sillä kaikkein pienimmät lapset hukkaavat helposti aurinkolasit tai yrittävät ottaa ne pois päästä. Remmien avulla aurinkolasit pysyvät paikoillaan, Broman sanoo.

On myös hyvä kiinnittää huomiota oikean muotoisten kehysten valintaan. 

– Kannattaa valita aurinkolasit, joissa on suuret ja kuperat linssit, jolloin ne eivät päästä läpi yhtä paljon valoa sivuilta ja suojaavat silmänympärysihoa paremmin. Tämä on erityisen tärkeää ostettaessa aurinkolaseja pienille lapsille, joiden iho on erittäin herkkä.

3. Ota lapsi mukaan valitsemaan aurinkolaseja

On hyvä idea antaa lapsen osallistua aurinkolasien valintaan. Voit esitellä lapselle verkkokaupan tarjontaa tai ottaa hänet mukaan myymälään valitsemaan itselleen mieluisimmat aurinkolasit.

– Jos lapsi pääsee osallistumaan aurinkolasien valintaan, hän ehkä myös käyttää niitä suuremmalla todennäköisyydellä silloinkin, kun vanhemmat eivät ole vahtimassa, Broman vinkkaa.

Tarjoavatko myös lasten merkkiaurinkolasit suojan auringolta?

– Monet vanhemmat haluavat valita myös lapselleen trendikkäät aurinkolasit. Nykypäivänä ei tarvitse valita designin ja turvallisuuden välillä. Esimerkiksi kaikissa Ray-Ban Junior -aurinkolaseissamme on UV 400 -suoja, Broman sanoo.

4. Myös lapselle voi hankkia aurinkolasit vahvuuksilla

Jos lapsellasi on vikaa näössä, Synsamilta saat myös lasten aurinkolasit vahvuuksilla. Valitset aurinkolasimallin lapsesi kanssa itse, minkä jälkeen linssit hiotaan niin, että ne korjaavat lapsen taittovirheitä. Jos epäilet lapsesi näkevän huonosti varaa hänelle aika näöntarkastukseen.

5. Näytä hyvää esimerkkiä - käytä aurinkolaseja

Ruotsalaistutkimuksen mukaan neljä kymmenestä aikuisesta ei käytä aurinkolaseja. Vanhemmat ovat tärkeitä esikuvia lapsilleen, joten kun vanhemmat suojautuvat auringolta, se on luontevampaa lapsillekin.

– Hyvän esimerkin näyttämisen lisäksi aurinkolasit ovat tärkeät myös aikuisten omien silmien suojaamiseksi, Broman muistuttaa.

Lasten aurinkolasit

Lasten aurinkolasit

Synsamilta löydät lapsille ja vauvoille sopivat aurinkolasit, joissa on sataprosenttinen UV-suoja ja CE-merkintä. Verkkokauppamme laajasta valikoimasta löydät aurinkolaseja, jotka sopivat 2–14-vuotiaille lapsille sekä myös vauvojen aurinkolasit remmillä. Tarjolla on aurinkolaseja tunnetuilta merkeiltä, kuten Polaroid ja Ray-Ban Junior.