Aurinkolasien takaa

Ovatko aurinkolasit mielestäsi kiva muotiasuste, vai tarvitsetko niitä suurimman osan kesästä esimerkiksi purjeveneessä? Se, miten ja missä käytät aurinkolaseja, on laseille asetettavien vaatimusten kannalta ratkaisevaa. Hyvä näkökyky on aina yhtä tärkeä lasien tyypistä huolimatta.

Auringonpaisteessa pupillit vetäytyvät kokoon, jotta emme sokaistu. Kun aurinkolasit laitetaan päähän, silmät luulevat, että on pimeää. Pupillit laajenevat ja näkökokemuksesta tulee miellyttävämpi.

Silmien rasittuminen ei ole kuitenkaan ainoa auringonvaloon liittyvä ongelma. Osa valosta on nimittäin näkymätöntä ultraviolettivaloa (UV), joka voi ajan myötä olla riski silmille. Linssin tummuus ei ilmaise sitä, kuinka hyvin linssi suojaa UV-säteilyltä. Sen sijaan suojaa voivat antaa itse linssin laatu ja erikoispinnoite.

Korkealaatuisia silmälasilinssejä valmistavan Essilorin tuotepäällikkö Hugo Schunnesson kertoo, että Ruotsissa periaatteessa kaikissa CE-merkityissä aurinkolaseissa on nykyään UV-suojaus.

– Ulkomailla on kuitenkin oltava varuillaan rannalta tai katukojusta ostettujen halpojen aurinkolasien kanssa. Ne voi olla valmistettu tasaisesta levystä, joka on vain taivutettu. Tällaiset aurinkolasit eivät paranna näköä eikä niissä ole UV-suojausta.

Riittävän UV-suojauksen puuttuminen voi aiheuttaa harmaakaihia. Sen vuoksi myös pikkulasten kannattaa käyttää laadukkaita aurinkolaseja.

CE-merkintä tarkoittaa matalinta hyväksyttävissä olevaa standardia

Schunnessonin mukaan yleisesti hyvän suojan takaava CE-merkintä on suosittu niiden keskuudessa, jotka käyttävät aurinkolaseja eniten kadulla ja hakevat muodikasta tyyliä.

– Jos viettää paljon aikaa vesillä tai lumella, kannattaa valita UV400-merkityt aurinkolasit. Ne estävät kaikkien UV-säteiden pääsyn linssin läpi ja toimivat sen vuoksi paremmin kuin ainoastaan CE-merkinnällä varustetut aurinkolasit.

Laadukkaat aurinkolasilinssit ovat yksinkertaisempia linssejä parempia. Laatulinssi on paitsi optisesti hiottu ja antaa paremman suojan, myös voidaan yksilöidä käyttäjän mukaan.

– Esimerkiksi Himalajalle matkustava tarvitsee erittäin tummat linssit ja sivusuojat. Todella tummilla aurinkolaseilla ei saa kuitenkaan ajaa autoa, valistaa Synsam Groupin kliinisistä tuotteista ja palveluista vastaava Håkan Broman.

– Lisäksi laadukas linssi voi olla polaroiva, eli se poistaa ympäristöstä tulevia heijastuksia. Ilman sitä vedestä, lumesta, seinistä tai lasista heijastuva auringonvalo voi sokaista. Polaroitu linssi pienentää sokaistumisen riskiä, mistä on hyötyä liikuttaessa vesillä tai autoa ajettaessa.

Kätevät tummentuvat silmälasit

Silmälaseja paljon käyttävä voi hankkia myös aurinkolasit voimakkuuksilla. Valittavissa on myös fotokromaattiset linssit, jotka tummenevat valoisuuden lisääntyessä. 

– Nykypäivän fotokromaattinen linssi reagoi nopeammin kuin aikaisemmin ja suojaa automaattisesti haitalliselta sinivioletilta valolta. Lisäksi linssit on varustettu kaikilla tavallisiin aurinkolaseihin sisältyvillä ominaisuuksilla, Broman kertoo.

Fotokromaattiset linssit reagoivat, kun ilmassa on paljon UV-säteilyä. Ne voivat siis tummentua ulkona myös pilvisellä säällä.

– Keski-Euroopassa tällaisia linssejä käytetään enemmän kuin Ruotsissa, mutta toivomme niiden yleistyvän myös meillä. Nykyään on saatavilla eri värejä ja myös peilitehoste, Broman kertoo. 

Aurinkolasien linssit voimakkuuksilla 

Essilor® Xperio®

  • Suojaavat haitalliselta ultraviolettivalolta.
  • Optisesti hiotut, tuottavat parhaan näön.
  • Polaroidut, vähentävät sokaistumista ja parantavat kontrastia auringonvalossa.

 

Essilor® Crizal® Sun UV

Aurinkolaseihin voidaan lisätä Crizal® Sun UV -pintakäsittely, joka tuottaa jopa E-SPF 50+ -ultraviolettisuojan. Essilor® on kehittänyt silmälasien UV-suojaukseen E-SPF-luokitusjärjestelmän. Crizal®-pintakäsitellyn kirkkaan linssin suojaus on jopa E-SPF 25. (Suojaus koskee itse linssiä, eikä siinä ole otettu huomioon muita tekijöitä, kuten kehysten muotoa tai aurinkolasien asettumista kasvoille.)