Tuotanto- ja innovaatiokeskuksen avajaiset

Synsamin tuotanto- ja innovaatiokeskus on avattu Ruotsin Östersundiin

Synsam on avannut ovet uuteen tuotanto- ja innovaatiokeskukseensa Frösönin saarella Ruotsin Östersundissa. Kyseessä on Pohjoismaiden ensimmäinen laajamittainen silmälasikehyksiä valmistava tuotantolaitos.

Kahdessa vuodessa Synsam on edennyt visiosta – tuotannon siirtämisestä Aasiasta kotiin – juuri valmistuneeseen tuotanto- ja innovaatiokeskukseen, paikalliseen tiimiin ja ensimmäiseen kehysmallistoon, jotka on valmistettu paikan päällä Ruotsin Östersundissa, Frösönin saarella. Noin 8 000 neliömetrin kokoinen rakennus toimi aiemmin lentokonehallina.

– Synsam osoittaa rohkeasti ja päättäväisesti, että voimme siirtyä sanoista tekoihin: siirtää tuotannon kotiin ja tarjota asiakkaille paikallisesti tuotettuja silmälaseja. Olen äärimmäisen ylpeä siitä, että olemme aloittaneet tuotannon ja siitä, että ensimmäinen Jamto-mallistomme tulee myymälöihin jo lokakuussa, sanoo Synsam Groupin toimitusjohtaja Håkan Lundstedt.

Läheisyysperiaate pienentää hiilijalanjälkeä

Vähitellen Synsam aikoo siirtää kaikkien tuotemerkkiensä tuotannon Ruotsissa sijaitsevaan tuotantokeskukseen.

– Työskentelemme ketjun kaikissa vaiheissa läheisyysperiaatteen mukaan. Lyhennämme ja vähennämme kuljetuksia; tämä on erittäin tärkeä osa hiilijalanjälkemme pienentämistä. Käytämme tuotteissa myös mahdollisimman paljon paikallisia materiaaleja. Toistaiseksi hankinta-alueena on Eurooppa, mutta pidemmällä aikavälillä aiomme hankkia paikallisia raaka-aineita Pohjoismaista, sanoo tuotantokeskuksen toimitusjohtaja Ida Geiler.

Uusi silmälasimallisto 

Ensimmäinen tuotantokeskuksessa tuotettu mallisto julkaistaan Suomessa lokakuussa ja se kantaa nimeä Jamto. Kehykset on valmistettu 68-prosenttisesti biopohjaisesta materiaalista, joka koostuu puumassasta ja kasviöljyistä. Kuuden yksilöllisen unisex-kehysmallin muotoilu on saanut inspiraationsa Jämtlannin luonnosta.

Keskuksesta löytyy on myös innovaatio-osasto.

– Haluamme ohjata asiakkaita oikeaan suuntaan sellaisten innovaatioiden ja kehityksen avulla, joihin itse uskomme. Siksi kehitämmekin nyt uusia tuotteita ja tuotantotekniikoita sekä lyhennämme tuotteen matkaa tuotannosta asiakkaalle. Osallistumme myös mielenkiintoisiin innovaatiotutkimusohjelmiin, Geiler kertoo.

Yksi tärkeä näkökulma on myös tuotantojätteen hyödyntäminen.

– Silmälasien etupuolen jyrsinnässä syntyy tuotantojätettä, kuten erilaisia lastuja ja palasia. Nyt imemme kaikki lastut talteen ja eristämme ne. Selvitämme myös, miten voisimme optimoida kaikkien raaka-aineiden käytön ja käsittelyn, hän sanoo.

Synsamin silmälasituotanto siirtyy Ruotsiin

Keskiössä kiertotalous

Östersundin lentokonehallin uudistaminen ja remontointi kokonaan uusien tilojen rakentamisen sijaan oli tietoinen valinta.

– Hiilijalanjälkemme on huomattavasti pienempi, kun käytämme olemassa olevaa rakennusta emmekä rakenna kokonaan uutta, Geiler sanoo.

Muuton etuna on myös se, että näin Synsam saa kaikki tuotantovaiheet hallintaansa. Edut näkyvät niin jakelussa, jätteenkäsittelyssä, kestävyydessä kuin työntekijöiden ergonomiassa ja turvallisuudessakin.

– Voimme vaikuttaa työoloihin ja varmistaa, että työpaikkamme on houkutteleva, terveellinen ja miellyttävä, hän sanoo.

Suuri innostus muuttoa kohtaan

Muutto Frösönille on herättänyt suurta kiinnostusta niin Ruotsin mediassa kuin poliitikkojen, tutkijoiden ja liike-elämän keskuudessa. Geiler uskoo kiinnostuksen johtuvan siitä, että vuosien ajan yritykset ovat siirtyneet Ruotsista muualle, jolla on puolestaan ollut negatiivinen vaikutus moniin kaupunkeihin. Synsamin kotiinpaluu otetaan vastaan avosylin.

– Kaikki haluavat olla mukana! Projekti koskettaa todella monia. Se kiehtoo ja herättää kysymyksiä, ihailua ja kunnioitusta. On hienoa huomata, miten paljon vastakaikua olemme saaneet, Geiler sanoo.

Tuotantokeskuksen ensimmäinen tiimi on nyt palkattu ja koulutettu, ja lisää työntekijöitä palkataan tuotantomäärien kasvaessa. Synsam odottaa työllistävänsä yhteensä pari sataa henkilöä.

– Kun kaikki on valmista, olemme yksi Östersundin suurimmista yksityisistä työnantajista, Geiler toteaa.

Östersund
Synsam Groupin uusi tehdas ja innovaatiokeskus sijaitsevat Frösönin saarella Ruotsin Östersundissa.

 

 1. EKOLOGISET SILMÄLASIT

  Haluaisitko kokeilla kierrätysmuovista valmistettuja silmälasikehyksiä tai käytettyjä laseja? Tutustu kestävään valikoimaamme jo tänään.

  Ympäristöystävälliset silmälasimme

 

Lue lisää työstämme kestävän kehityksen parissa

 1. Synsam toimii aktiivisesti ympäristön hyväksi

  Kannamme vastuun ympäristöstä

  Me Synsamilla koemme, että meillä on sekä vastuu että mahdollisuus osallistua YK:n asettamien globaalien ilmastotavoitteiden saavuttamiseen. Lue lisää, kuinka Synsam toimii aktiivisesti ympäristön hyväksi.

  synsamin ympäristötyö

 1. Synsam kantaa vastuun yhteiskunnasta

  Kannamme vastuun yhteiskunnasta

  Synsam haluaa olla mukana luomassa parempaa elämää ihmisille ja koko yhteiskunnalle. Sen vuoksi työskentelemme myös sosiaalisen vastuun parissa.

  sosiaalinen vastuu