huurtumisen esto

Optikon vinkit: Näin estät laseja huurtumasta

Silmälasien huurtuminen urheillessa on ärsyttävää, ja pahimmassa tapauksessa se on jopa turvallisuusriski. Linssien huurtuminen urheillessa johtuu lämpimän ja kostean ilman tiivistymisestä huurteeksi viileämmän linssin pintaan – onneksi on kuitenkin olemassa keinoja, joilla sen voi estää. Synsamin optikko ja sporttiasiantuntija Jani Nyman kertoo parhaat vinkit siihen, miten lasien huurtumista voi ehkäistä!

Näin ehkäiset huurtumista

Asiantuntija muistuttaa, että tärkeä keino silmälasien huurtumisen ehkäisemiseksi on pitää linssit aina puhtaana, sillä lika kerää niihin herkemmin kosteutta. Etenkin urheillessa hiki, lika ja pöly saattavat kertyä linssin pinnalle hyvinkin nopeasti. 

Silmälasien puhdistus onnistuu parhaiten huuhtelemalla ne ensin juoksevalla vedellä ja käyttämällä sen jälkeen silmälaseille tarkoitettua puhdistusainetta tai laimennettua astianpesuainetta. Lopuksi lasit voi vielä huuhdella vedellä ja kuivata pehmeällä paperilla tai pyyhkeellä sekä viimeistellä mikrokuituliinalla

– Mikrokuituliinaa käytettäessä tulee kuitenkin varoa, ettei naarmuta tai vahingoita silmälaseja. Älä siis käytä liinaa pölyiseen linssiin tai muiden esineiden puhdistamiseen, jottei siihen päädy likaa. Olisi hyvä kantaa silmälaseille tarkoitettuja kosteita puhdistuspyyhkeitä tai puhdistusliinaa aina mukana, jos vaikka joudut puhdistamaan linssejäsi, kun olet reissussa, Nyman muistuttaa.

Istuvuus ja ilmanvaihto kuntoon

Lasien huurtumista voi estää parhaiten hankkimalla hyvin istuvat lasit. Jos lasit istuvat liian tiiviisti kasvoilla, niin ilma ei pääse kiertämään riittävästi lasien ja kasvojen välissä ja se lisää linssien huurtumisen todennäköisyyttä. Optikko voi sinua auttaa valitsemaan lasit, jotka sopivat parhaiten kasvojesi muotoon ja luovat riittävän ilmavirtauksen säädettävien nenätyynyjen tai sankojen avulla. Nenätyynyjen avulla lasit asetetaan niin, että ne ovat sopivalla etäisyydellä kasvoista tarjoten suojaa, mutta mahdollistaen kuitenkin riittävän ilmankierron.

Tämän lisäksi urheilulaseissa on ilmastointiaukkoja, jotka estävät huurtumista. Tällöin itse linssissä tai linssin ja kehyksen välissä on pieni ilmarako, joka auttaa ilmaa kiertämään.

Millaiset urheilulasit kannattaa hankkia? Lue vinkit!

 

Huolto ja säilytys tärkeässä roolissa

On hyvä pitää mielessä, että kuten kaikkia muitakin silmälaseja ja urheiluvälineitä, niin urheilulaseja täytyy muistaa huoltaa tasaisin väliajoin – tai viimeistään heti jos tuntuu, etteivät ne enää istu kasvoille yhtä hyvin. Tällöin apu löytyy optikkoliikkeestä.

Säännöllisen huollon lisäksi täytyy muistaa huolehtia lasien oikeaoppisesta säilytyksestä. Oikea paikka säilyttää laseja on niiden mukana tullut kotelo tai pussi. Näin ne eivät pääse myöskään vahingossa tippumaan ja naarmuuntumaan.

– Lasien tulisi aina olla joko päässä tai kotelossa, Nyman muistuttaa.

– Lisäksi silmälasikoteloa tulisi säilyttää paikassa, jossa se ei altistu koville lämpötilan muutoksille. Esimerkiksi kesällä lasien jättäminen autoon auringonpaisteeseen saattaa vahingoittaa linssin pinnoitteita, optikko lisää.

Varaudu väistämättömään – apua huurteenestotuotteista

Nyman muistuttaa, että joskus lasien huurtuminen on kuitenkin väistämätöntä. Erilaiset lämpötilaolosuhteet, kuten kuuma ja kostea sää tai kylmä pakkaskeli, saavat aikaan sen, että linssit menevät helpommin huuruun.

– Hiihtäessä, pyöräillessä tai lasketellessa linssit saattavat huurtua silloin kun pysähtyy. Usein käy kuitenkin niin, että ilmavirta kirkastaa lasit uudelleen heti, kun lähtee liikkeelle. Etenkin näissä ääriolosuhteissa lasien huurtuminen on täysin normaalia, Nyman selittää.

Etenkin silloin, kun on menossa urheilemaan olosuhteissa, joissa tietää, että lasien huurtuminen on todennäköistä, niin tilanteeseen kannattaa varautua etukäteen hankkimalla optikolta huurteenestotuotteita. Apua huurtumisen estämiseksi saa huurteenestoliinasta, -suihkeesta tai -geelistä. Tuotetta levitetään tai suihkutetaan puhtaan linssin takapinnalle, annetaan vaikuttaa pari minuuttia ja kiillotetaan linssi lopuksi puhtaalla mikrokuituliinalla. Tällaiset tuotteet suojaavat linssiä huurtumiselta yleensä 8–10 tuntia.

Onko sinulla kysyttävää urheilulaseista? Täältä löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.

Hätäapua joka kodin perustarvikkeesta 

Huurtumisen ehkäisemiseen löytyy myös hätäapu kotoa. Voit laittaa tipan astianpesuainetta kuivalle liinalle ja hieroa sitä varovasti linssien pintaan. Sen jälkeen linssi kiillotetaan mikrokuituliinan puhtaalla osalla. Tämä muodostaa linssien päälle suojakalvon, joka vähentää lasien huurtumista. 

Nyman muistuttaa, että parasta olisi kuitenkin käyttää juuri silmälaseille tarkoitettuja tuotteita.

– Niiden avulla takaat linssien kunnon, ja voit myös vaikuttaa linssien pitkäikäisyyteen. Jos kuitenkin haluaa, etteivät lasit huurru lainkaan missään tilanteessa, ainoa varma ratkaisu tähän on hankkia piilolinssit, Nyman päättää.

Urheilulasiopas

Näin valitset sopivat urheilulasit

Tutustu kattavaan urheilulasioppaaseemme ja löydä sopivat urheilulasit lajiin kuin lajiin.