Ovatko tablettitietokone ja kännykkä haitallisia lapsen silmille?


Lapset ja nuoret viettävät yhä enemmän aikaa digitaalisten näyttöjen ääressä. Pitääkö tästä olla huolissaan?

Ruudun edessä aika vierähtää kuin siivillä. Lyhyeksi tarkoitettu hetki venyykin odotettua pidemmäksi ja lapset istuvat pitkään paikoillaan, usein hankalissa asennoissa. Staattinen paikallaan istuminen rasittaa lihaksia ja voi aiheuttaa niska- ja hartiakipuja. Ikävintä on ehkä kuitenkin se, että näytön tuijottaminen voi vaikuttaa lapsen näköön.

Likitaittoisuuden riski ja muut huolestuttavat seuraukset

Lapsen silmät ovat erityisen herkät pitkäkestoiselle näytön katsomiselle, sillä silmät eivät ole vielä täysin kehittyneet. Näytön katsominen edellyttää pitkäkestoista tarkentamista lähietäisyydelle ja staattista kohdentamista, mikä rasittaa lapsen silmiä enemmän kuin aikuisen.

Näytöistä myös säteilee runsaasti sinistä valoa, jonka tiedetään häiritsevän unihormoni melatoniinin eritystä. Jos tablettia käyttää juuri ennen nukkumaanmenoa, nukahtaminen voi olla vaikeampaa. Tämä koskee sekä aikuisia että lapsia. Toinen, vähemmän tunnettu seuraus on se, miten lapsen tietokoneen käyttö vaikuttaa aivojen kehitykseen. Miten siis pitäisi toimia? Yksi tapa on sopia lapsen kanssa määrätystä ruutuajasta ja varmistaa, että lapsi istuu tällöin hyvässä asennossa.

Kolme tuntia ulkoilua päivässä

Ulkoillessa silmät saavat lepoa, ja lapsen ulkoilu tasapainottaa tietokoneella vietettyä aikaa. Lasten likitaittoisuutta tutkineet amerikkalaiset ja australialaiset tutkijat eivät havainneet selvää yhteyttä näyttöjen katselun ja likitaittoisuuden välillä. Sen sijaan he havaitsivat yhteyden likitaittoisuuden ja luonnossa oleskelun välillä. Merkittävimpänä tekijänä oli se, miten paljon silmät altistuivat luonnonvalolle.

Mieluummin yksi näöntarkastus liikaa kuin liian vähän

On tärkeää selvittää, onko lapsella likitaittoisuutta. Onneksi likitaittoisuus havaitaan yleensä 4-vuotistarkastuksessa neuvolassa. Lapsella voi kuitenkin olla muita näköongelmia, joita ei havaita tarkastuksessa, kuten eriasteinen näöntarkkuus silmissä tai kaukotaittoisuutta.

Ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö näköongelmat haittaisi oppimista. Heikentynyt näöntarkkuus vaikeuttaa sekä lukemista että oppimista ja voi olla syynä myös tarkkaavuus- ja keskittymisvaikeuksiin. Kaikki vanhemmat haluavat antaa lapselleen parhaan mahdollisen alun elämälle. Tässä on yksi syy lisää, miksi optikoiden mielestä nykyään yhä useampien vanhempien olisi hyvä tarkastuttaa lastensa näkö ennen kouluikää.

 

 

VARAA NÄÖNTARKASTUS

Lasit lapsille
 1. D. Arnesen 11001 C2 42
  D. Arnesen
  11001 C2 42
  39 €
  Kids
 2. Ray-Ban RY Junior Vista 1528 3542 4816
  Ray-Ban
  RY Junior Vista 1528 3542 4816
  110 €
  Kids
 3. Ray-Ban RY Junior Vista 1528 3580 4816
  Ray-Ban
  RY Junior Vista 1528 3580 4816
  110 €
  Kids
 4. D. Arnesen 11005 C1 46
  D. Arnesen
  11005 C1 46
  39 €
  Kids
 5. Carrera Vista Junior Carrerino 53 BZS 4917
  Carrera Vista Junior
  Carrerino 53 BZS 4917
  99 €
  Kids