Linssejä on monenlaisia


Linssien tärkein tehtävä on korjata näkökykyä, mutta samalla linssien pitää tuntua ja miellyttäviltä ja sopiva valittuihin kehyksiin.

Linssejä on monenlaisia ja niiden valinta voi tuntua monimutkaiselta. Käänny optikoidemme puoleen, he ovat liikkeissämme sinua varten ja auttavat sopivimpien linssien valinnassa.

 Mitkä linssit sopisivat juuri sinulle? Tee alla oleva suuntaa-antava testi!

Testaa, mitkä yksiteholinssit sopivat sinulle parhaiten!

1. Käytätkö mieluummin silmälaseja kuin piilolinssejä?

Kyllä, siirry kysymykseen 2
Ei, siirry tuloskohtaan 1

2. Käytätkö silmälaseja paljon niin kotona kuin harrastuksissa?

Kyllä, siirry kysymykseen 3
Ei, siirry tuloskohtaan 2

3. Tarvitsetko silmälasit yli +/- 3 voimakkuuksilla?
Kyllä, siirry kysymykseen 4
Ei, siirry tuloskohtaan 2

4. Vaadit linsseiltäsi UV-suojaa, hyvää lianhylkivyyttä ja heijastuksenestoa

Kyllä, siirry kysymykseen 5
Ei, siirry tuloskohtaan 3

5. Haluat silmälaseihisi linssit, jotka ovat juuri sinua varten räätälöidyt

Kyllä, siirry tuloskohtaan 5
Ei, siirry tuloskohtaan 4

Tulokset:

1. Piilolinssit

Näkösi tarvitsee korjausta, mutta et halua käyttää silmälaseja. Silloin linssivalintasi on piilolinssit! Tule myymäläämme, jossa optikko opastaa sinua oikeanlaisten piilolinssien valinnassa. Tiesitkö, että nykyään piilolinssejä voi käyttää melkein kuka tahansa, myös herkkäsilmäiset ja monitehoja tarvitsevat?

2. Synsam Quality -linssit

Tarvitset silmälaseja silloin tällöin esimerkiksi lukiessa tai television äärellä. Silloin sinulle sopii laadukas peruslinssimme, jossa on kova ja heijastamaton pinta. 

3. Synsam Optimal -linssit

Tarvitset silmälasit jatkuvaan käyttöön kotona ja kodin ulkopuolella. Suosituksemme sinulle on silloin Synsam Optimal, jonka ohennetut linssit takaavat parhaan käyttömukavuuden suuremmillakin voimakkuuksilla.

4. Synsam Excellent -linssit

Silmälasisi ovat osa sinua ja jatkuvasti käytössäsi. Harrastuksesi tai työnkuvasi vaatii sinulta ja linsseiltäsi paljon, mutta sinulle riittää kuitenkin valmiit ominaisuudet. Silloin suosittelemme sinulle Synsam Excellent-linssejä, joissa on likaa ja vettä hylkivä pinnoite. 

5. Synsam Superior tai Synsam Tailored -linssit

Haluat silmälaseiltasi vain parasta. Silloin suosittelemme sinulle joko Synsam Superior- tai Synsam Tailored-linssejä käyttötarpeesi huomioiden. Synsam Tailored-linssit ovat yksilöllisesti mitoitetut linssit ja Superior-linssejä suositellaan esim. opiskelijoille. Molemmat ovat ominaisuuksiltaan huippuluokkaa! 

PERUSTIETOA LINSSEISTÄ

Nämä tekijät vaikuttavat linssiesi ominaisuuksiin:

  • Minkälaista taittovirhettä ne korjaavat
  • Mistä materiaalista ne on valmistettu
  • Mikä on niiden voimakkuus
  • Mitä lisäominaisuuksia niissä on
  • Käyttötarpeesi ja toiveesi linsseille, mihin käyttöön simälasit tulevat

Usein hajataittoisuutta tai aikuisnäköisyyttä esiintyy samaan aikaan liki- ja kaukotaittoisuuden kanssa. Tämän takia linssien tulee korjata samanaikaisesti erilaisia taittovirheitä. 

Muovi- vai lasilinssi

Aikaisemmin kaikki linssit valmistettiin kruunulasista. Tänä päivänä n. 95 % Suomessa myytävistä linsseistä on valmistettu muovimateriaaleista. Muovi-linssin etuna on sen kestävyys ja keveys. Linsseistä saadaan nyt entistä ohuempia ja kevyempiä myös suurissa voimakkuuksissa.

Ohennetut linssit

Miten linssin voimakkuus ja paksuus riippuvat toisistaan?
Kun mitataan sitä, kuinka voimakkaasti linssi taittaa valoa, tarkastellaan samalla linssin taitekerrointa. Korkeataitekertoimisessa linssissä on vähemmän materiaalia ja kuitenkin se taittaa valoa yhtä paljon kuin tavallinen linssi. Linssi jonka taitekerroin on korkeampi, voidaan hioa paljon ohuemmaksi kuin tavallinen linssi.

Kun silmälaseissa on paljon voimakkuutta, kannattaa valita ohennetut linssit eli linssit, joiden taitekerroin on suuri. Näin linssit eivät näytä paksuilta pullon-pohjilta, ja ne istuvat myös paremmin kehykseen.

Ohennettuja linssejä on saatavilla taitekertoimilla 1.6, 1.67 ja 1.7. Korkein taite-kerroin eli suurin luku tarkoittaa eniten ohennettua linssiä. Tämä tekee linsseistä niin ohuet kuin mahdollista.

Yksilöllisesti mitoitetut linssit

Parhaiden silmälasien perustana on yksilöllinen mittaus. Silmälasilinssien valmistuksessa otettiin 2000-luvulla käyttöön uusi teknologia, digitaalinen hionta, mikä on mahdollistanut täysin yksilöllisen linssirakenteen valmistamisen.

Yksilölliset linssit suunnitellaan ja valmistetaan mittatilaustyönä sekä käyttäjälleen että valittuihin kehyksiin. Yksilöllisten linssien perustana ovat näöntarkastuksen ja perusmittojen lisäksi henkilökohtaiset mitat ja ominaisuudet, kuten kasvojen mittasuhteet, silmien koko ja liikkeet sekä silmälasien käyttäjälle tärkeät katselualueet. Valmistuksessa huomioidaan myös kehysten koko ja muoto sekä niiden istuvuus kasvoilla.

YKSITEHOLINSSIT

Pluslinssit korjaavat kaukotaitteisuutta

Kaukotaitteisuutta korjataan kuperalla pluslinssillä. Jos sinulla on hajataitteisuutta, linssisi korjaavat myös tätä virhettä. Silmälasireseptissäsi saataa näkyä linssivoimakkuuden lisäksi kaksi muuta arvoa. Nämä arvot kuvaavat hajataitteisuuden määrän ja suunnan sarveiskalvolla. Yhden silmän voimakkuudet voivat näyttää esim. seuraavan laisilta: sf +2.00 cyl -1.00 ax 110

Miinuslinssit korjaavat likitaitteisuutta

Likitaitteisuus korjataan koveralla miinuslinssillä, jolla näkee pitkille etäisyyksille tarkasti. Miinuslinssi on ohuin keskeltä ja paksuin reunalta. Jos sinulla on hajataittoisuutta, tämä taittovirhe korjataan samalla. Silmälasireseptissäsi saattaa näkyä linssivoimakkuuden lisäksi kaksi muuta arvoa. Nämä arvot ilmoittavat hajataitteisuuden määrää ja suuntaa sarveiskalvolla. Reseptisi voi näyttää esimerkiksi tältä: -2.75 -1.25 x 180.

MONITEHOLINSSIT

Moniteholinssit korjaavat aikuisnäköä

Aikuisnäköisyys on luonnollinen osa ikääntymistä. Kaikille tulee vaikeuksia nähdä lähietäisyyksille lähellä 45 vuoden ikää. Näön voi korjata tavallisilla lukulaseilla, jotka ovat kuitenkin käytännössä hieman hankalat. Lukulasit on aika ajoin tarve ottaa pois silmiltä, esim. televisiota katsottaessa, ja laittaa taas takaisin. Helpointa on korjata näkö yksillä silmälaseilla, joilla näkee tarkasti kaikille etäisyyksille.

Moniteholinssi toimii kuin kameran objektiivi, joka tarkentuu nopeasti ja tarkasti eri etäisyyksille. Moniteholinssi korjaa aikuisnäön lisäksi myös kauko- tai likitaitteisuutta ja tarvittaessa myös hajataitteisuutta. Erityisen hionnan ansiosta moniteholinsseistä löytyy sopiva voimakkuus kaikille etäisyyksille.

Vaihtoehtona myös kaksiteho- tai kolmiteholasit

Aikuisnäköä voidaan korjata myös kaksiteho- tai kolmiteholaseilla. Näissä linsseissä näköalueet eri etäisyyksille on selkeästi rajattu. Linsseistä puuttuu kuitenkin luonnollinen mukautuminen välietäisyyksille.

Lähde: Essilor

LINSSIEN PINNOITTEET JA LISÄOMINAISUUDET

Tänä päivänä linsseihin on saatavilla monia erilaisia pinnoitteita ja lisä-ominaisuuksia. Näin varmistetaan se, että linssit ovat mahdollisimman mukavat ja sopivat juuri sinun tarpeisiisi. 

Kovapinta
Kaikki muovilinssit ovat alttiimpia naarmuuntumiselle kuin lasilinssit. Siksi kaikille muovilinsseille suositellaan aina kovapinnoitetta. Kovapinnoite on ohut ja kova, suojaava lakkakerros linssin pinnoilla. Kovapinnoitteeseen voidaan yhdistää heijastuksenestopinnoite ja UV-suoja.

Heijastuksenestopinta
Heijastuksenestopinnalla poistetaan silmää rasittavat heijastukset linssistä sekä vähennetään linssin kiiltelyä. Pinnoitetulla linssillä näkee huomattavasti tarkemmin, koska se läpäisee enemmän valoa. Myös silmät näkyvät linssin läpi paremmin.

Likaa hylkivä pinta
Likaa hylkivän pinnoitteen ansiosta linssit on helppo pitää puhtaana.

Auringossa tummuvat linssit
Useimmissa laadukkaissa silmälasilinsseissä on hyvä UV-suoja perus-ominaisuutena. Auringossa tarvitan silti silmien suojaksi aurinkolaseja. Hyvä vaihtoehto niille on silmälasit, jotka tummuvat auringossa.

Auringossa tummuvat muovilinssit muuttavat tummuuttaan valon mukaan. Lins-sit tummuvat nopeasti auringonvalossa UV-säteilyn vaikutuksesta ja palautuvat takaisin kirkkaiksi sisätiloissa. Transitions on viimeisintä linssiteknologiaa edustava tummuva muovilinssi, joka antaa 100% suojan UV-säteilyä vastaan. 

Lähde: Essilor