Monitehosilmälasit, jotka tuntuvat hyviltä

Joiltakin tottuminen moniteholaseihin voi viedä aikaa, kun taas toisilta se käy leikiten. Nykyiset silmälasit ovat kehittyneet aivan uudelle tasolle. Asiantuntijat kehottavat hankkimaan moniteholasit heti, kun lukeminen on vähääkään vaikeutunut, sekä panostamaan laatuun ja uusimman sukupolven laseihin. Moniteholaseissa on nimittäin eroja.

40 vuoden ikään asti ihmiset käyttävät tavallisesti yksiteholinssejä, jos silmälasit ovat ylipäätään tarpeen. 40 vuoden jälkeen ikä tuo useimmilla silmiin muutoksia, jotka vaativat lukulasit. Jos näössä on jo silloin vikaa, kuten likinäköisyyttä, moniteholinssit ovat tarpeen.

Moniteholaseissa on se etu, että niillä voi nähdä hyvin kaikilla etäisyyksillä. Moniteholinsseihin tottuminen ei ole kuitenkaan aina ongelmatonta, ja monet kokevat eräänlaisen keinuntavaikutelman.

– Vaikutelma johtuu siitä, että näkövian vuoksi linssin alaosa on usein kuperampi. Sitä voi verrata norsun kärsään, joka taipuu alaosastaan, selittää silmälasilinssejä valmistavan Essilorin tuotepäällikkö Hugo Schunnesson.

Moniteholinssejä on parannettu jatkuvasti niiden keksimisen jälkeen. Silti jotkin tilanteet voivat edelleen tuntua haastavilta. Esimerkiksi autolla ajaessaan kuljettajan on siirrettävä katsettaan nopeasti linssin eri kohtien välillä, ja portaita alaspäin kulkeva voi välillä joutua nostamaan katseensa. 

Ajoissa aloitettu moniteholasien käyttö kannattaa

Mitä huonompi näkö lukuetäisyydeltä on moniteholaseja hankittaessa, sitä kuperammat linsseistä on tehtävä ja sitä suurempi keinuntavaikutelmasta tulee. Sen vuoksi Synsam Groupin kliinisistä tuotteista ja palveluista vastaava Håkan Broman suosittelee aloittamaan moniteholasien käytön jo ensimmäisten lukemisongelmien ilmetessä. Aivot ja silmät tottuvat helpommin, kun muutokset ovat pieniä. 

– Lisäksi kannattaa panostaa todella hyvään linssiin. Mitä parempi ja nykyaikaisempi linssi, sitä luonnollisempi näkökokemuksesta tulee, Broman sanoo.

Esimerkiksi patentoitu Varilux-linssi vähentää keinuntavaikutelmaa jopa 90 prosenttia ja tuottaa jopa 50 prosenttia laajemman näkökentän kuin edellisten sukupolvien Varilux-linssit.

Valitse hieman suurempi linssi

Miten moniteholaseihin valitaan kehykset?

– Pieni ja kapea linssi ei toimi kovin hyvin moniteholaseissa, koska siihen ei saada riittävästi tilaa eri näkökentille. Vähän suurempi linssi toimii paremmin, eikä tämä ole ongelma, sillä isokokoiset kehykset ovat nyt muotia, Broman toteaa.

Broman muistuttaa, että silmälasien ohella tarjolla on myös monenlaisia monitehopiilolinssejä, jotka toimivat yhtä hyvin kuin lasit.

Vaikka pakettiratkaisuna valmistetut moniteholasit toimivat hyvin, joissakin tilanteissa näkökokemus on optimoitava erikoistarkoitukseen valmistetuilla silmälaseilla. Lukemiseen tarkoitetulla moniteholinssien alueella ei pysty katselemaan televisiota sohvalta. Silloin ratkaisuna ovat Bromanin mukaan yksitehosilmälasit kyseiselle etäisyydelle.

Myös erikoistarpeisiin voidaan kuitenkin vastata moniteholaseilla.

– Valmistamme erikoislinssejä esimerkiksi sähköasentajille ja autonkatsastajille, joiden on nähtävä hyvin lähietäisyydelle ja myös ylöspäin silmälasien yläreunalla, Broman sanoo.

Moniteholinssit

Synsam ja Essilor® valmistavat jokaiselle asiakkaalle parhaat mahdolliset monitehosilmälasit hyödyntämällä edistyksellistä teknologiaa.

  • EyeTech-mittausvälineen avulla voidaan luoda asiakaskohtaisesti mukautetut linssit. Väline mittaa kehysten sijoittumisen silmien eteen sekä silmän muodon ja koon, jotta linssit voidaan mukauttaa täydellisesti kummallekin silmälle siten, että näkö on mahdollisimman tarkka. 
  • Nanoptix®- ja Synchroneyes®-tekniikalla varustettu Essilorin Varilux®S™ on edistyksellinen moniteholinssi, joka vähentää keinuntavaikutelmaa ja tuottaa laajemman näkökentän. Luonnollisen ja miellyttävän näkökokemuksen tuottamiseksi linssissä on otettu huomioon myös se, että toinen silmistä on hallitseva.