KORONAVIRUS

Kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksesta

Onko koronavirus vaarallinen piilolinssejä käyttäville? Miten silmälasit kannattaa puhdistaa? Vastaamme muutamiin yleisimpiin kysymyksiin koskien koronavirusta (Covid-19) ja silmälaseja sekä piilolinssejä.

Piilolinssit

Pitääkö minun lopettaa piilolinssien käyttö pienentääkseni riskiä sairastua koronavirukseen?

Ei. Voit jatkaa piilolinssien käyttämistä kuten tähänkin asti. On kuitenkin erityisen tärkeää, että noudatat hyvää käsihygieniaa. Lue lisää piilolinsseistä huolehtimisesta.

Pitääkö minun ostaa lisävaruste, jolla saan asetettua piilolinssit silmiin turvallisesti? 

Ei. Kun pidät huolta hyvästä käsihygieniasta, et tarvitse lisävarusteita. Pikemminkin lisävarusteisiin voi liittyä virheellisen turvallisuudentunteen riski, jolloin saatat hutiloida käsihygieniassa. Lue lisää siitä, miten asetat piilolinssit silmiin ja otat ne pois.

Ovatko jotkin piilolinssit toisia turvallisempia hygienian näkökulmasta?

Parhaan hygienian takaamiseksi Synsam suosittelee kertakäyttölinssejä. Tutkimuksissa on osoitettu, että kertakäyttölinsseihin liittyy vähemmän komplikaatioita kuin muihin linssityyppeihin.

Miten vaihdan kertakäyttölinsseihin?

Linssityypin vaihtaminen edellyttää piilolinssitarkistusta, sillä tarvitset uuden reseptin.

Pitääkö minun tehdä jotakin muuta kuin pestä kädet ennen piilolinssien käsittelyä?

Pese käsiä lämpimällä vedellä ja saippualla 20–30 sekuntia ja huuhtele huolellisesti. Kuivaa kädet huolellisesti puhtaaseen paperipyyhkeeseen.

Saako piilolinssien käsittelyn yhteydessä käyttää käsidesiä?

Jos et voi pestä käsiä huolellisesti lämpimällä vedellä ja saippualla, voit käyttää käsidesiä. Anna käsien kuivua kunnolla, ennen kuin käsittelet linssejä. 

Silmälasit

Voiko koronavirustartunnan saada silmälaseista?

Koronavirustartunnan ja silmälasien käytön välillä ei ole havaittu olevan yhteyttä. Silmälasien käyttäjä koskettaa silmälasejaan kuitenkin yli 20 kertaa päivässä ja luku- tai päätelasien käyttäjät vieläkin useammin. Tiedämme, että pisaratartuntana leviävät taudit, kuten koronavirus, voivat tarttua kovien pintojen, kuten silmälasien kehysten kautta. Silmälaseihin kannattaa siis suhtautua samalla tavalla kuin kynään tai älypuhelimeen: ne kaipaavat säännöllistä puhdistusta.

Miten silmälasit kannattaa puhdistaa tartuntariskin pienentämiseksi?

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee kaikille käsienpesua 20–30 sekunnin ajan vedellä ja saippualla tartunnan ehkäisemiseksi. Silmälasit ja linssit voi pestä samalla tavalla. Käytä linssien puhdistamiseen myös optikolta saatavaa puhdistussuihketta, jolla on antistaattinen vaikutus.

Silmälasien puhdistusnesteeni on loppunut. Voinko käyttää puhdistukseen jotakin muuta?

Silmälasien puhdistusnesteellä on tiettyjä erityisominaisuuksia, joiden vuoksi se on suositeltu puhdistusaine linsseille. Voit kuitenkin käyttää myös lämmintä vettä ja pientä määrää käsiastianpesuainetta. Laske esimerkiksi vettä astiaan ja lisää muutama pisara astianpesuainetta. Huuhtele huolellisesti juoksevan veden alla.

Tuhoaako puhdistussuihke koronavirukset?

Ei. Puhdistusaineet ja -suihkeet on kehitetty linssien puhdistukseen. Niillä ei ole tarkoitus puhdistaa kehyksiä. Suosittelemme kehyksien puhdistamiseen käsiastianpesuainetta ja vettä.

Voinko puhdistaa silmälasieni kehykset spriillä?

Silmälasien kehyksiä valmistetaan eri materiaaleista. Tarkista, kestääkö silmälasiesi kehysmateriaali spriin. Muovimateriaalit voivat olla herkkiä ja niihin voi tulla halkeamia. Linssit sen sijaan kestävät spriitä hyvin.

Pitääkö puhdistusliina pestä ja kuinka usein?

Tartuntariskin pienentämiseksi puhdistusliina pitäisi pestä jokaisen käyttökerran jälkeen. Suosittelemmekin tartunnasta huolissaan oleville kertakäyttöisiä puhdistusliinoja samoin kuin käsien kuivaamiseen pesun jälkeen suositellaan kertakäyttöisiä paperipyyhkeitä.

Tilaukset

Onko Synsamin verkkokaupasta turvallista tilata?

Kyllä, tuotteiden tilaaminen on turvallista.

Mistä maista tuotteenne ovat peräisin?

Tuotteemme tulevat EU-maista, eikä niiden toimituksissa ole tapahtunut muutoksia, mutta seuraamme luonnollisesti tilannetta tiiviisti.